Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Св. Михаил воин
Вторник, 22 Ноември 2011 11:30

22 ноември

Православната църква чества:

·         Св. апостоли Филимон, Архип и Апфия - от седемдесетте апостоли,

·         Св. мъченици Цецилия, Валериан, Тивуртий и Максим от Рим († 230 година),

·         Св. Михаил воин, Българин († 867 година).

Св. Михаил воин

На 22 ноември Българската православна църква чества празника на св. Михаил Праведни или Воин. Той е роден в гр. Потук (предполага се, че е днешен Батак) по времето на цар св. Борис-Михаил. По това време родният му край още не е в пределите на българската държава. Като български болярин командва свой български отряд на византийска служба. В една война на византийците против сарацините в Южна Италия Св. Михаил Воин успява да прогони враговете и заедно с войниците си остава невредим. На връщане у дома той убива триглав змей, който живее в дълбочините на езеро, и така спасява девица от злата участ да бъде изядена от змея. След този подвиг Михаил Воин християнизира царя на страната и хората му. Връщайки се в родното си градче Потука, той умира от раните, които змеят му нанася и Господ го прославя с нетленни чудотворни мощи. В 1206 г. цар Калоян тържествено пренася мощите на св. Михаил Воин от Потука в Търново, в голямата патриаршеска църква Възнесение господне. Св. Михаил Воин е почитан като воин и лечител с общонационална значимост. Мълвата за чудото на Михаил Воин от Потука и битката със Змея достига и до Киев. Българският светец е включен в руския исторически епос като Михайло Потык. Заедно с Илья Муромец и Добрыня Никитич, Михайло Потык е един от тримата най-големи ранноруски епически герои - защитници на Киевска Русь. 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите