Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Св. великомъченица Екатерина
Вторник, 22 Ноември 2011 11:50

 24 ноември

Православната църква чества:

·         Св. вмчца Екатерина († 305 година),

·         Св. вмчк Меркурий († 251 година).

Св. великомъченица Екатерина

Легендата разказва, че Екатерина (вечно чиста) е дъщеря на Конт, цар на Александрия - Египет. Тя получава най-доброто образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Майка й тайно изповядва християнството и я свързва с духовния си учител - отшелник, който я посвещава във вярата. Екатерина се е среща с тогавашния римскиимператор, опитва се да го убеди, че извършва грешка като преследва християните, успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я затворят в тъмница и е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират и накрая я обезглавяват. Ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през 6 век византийскиятимператор основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура иилюстровани ръкописни книги. Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“.

Имени дни:

Празнуват Екатерина, Катерина, Катя и Тина. Да са живи и здрави!

Народни обичаи:  

Празникът на Св. Екатерина в българските народни вярвания се почита най-много в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. По стара традиция в деня, посветен на Св. Екатерина, стопанката на всеки дом трябва да омеси питки с „мълчана” вода. Водата се нарича така, защото е наливана в пълна тишина. Питките трябва да са нечетен брой – 5, 7 или 9 и преди опичане да се нашарят с вретено. Когато са готови, домакинята ги маже с мед или петмез и раздава от тях на комшшите си.

Св. Екатерина покровителства апологетите, занаятчиите, които работят с колело, архивистите, юристите, адвокатите, библиотекарите и библиотеките, механиците, философите, проповедниците, писарите, секретарите, старите моми, стенографите, учениците, учителите, неомъжените момичета.

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите