Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Св. всехвален апостол Андрей Първозвани
Вторник, 22 Ноември 2011 12:10

 30 ноември

Православната църква чества:

·         Св. всехвален aпостол Андрей Първозвани (Андреевден),

·         Св. Фрументий, архиепископ Етиопски († 360 година).

Св. всехвален апостол Андрей Първозвани

Свети Андрей Първозвани е християнскипроповедник, първият от 12-те апостоли, брат наСвети Петър. Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на Йоан Кръстител. Проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Смята се също така, че Андрей е основал църквата във Византион. Загива с мъченическа смърт.

Имени дни:

Празнуват Андрей, Андреа, Андрея, Андриан, Андриана, Андрешко. Да са живи и здрави!

Народни обичаи:  

Този празник е познат под различни имена за различните краища на България. Вярва се, че от 30 ноември денят започва да расте ("наедрява") колкото едно просено (царевично, грахово и др.) зърно, с което е свързана обредната практика в навечерието на този празник да се варят в ново гърне различни зърна - жито, грах, царевица, боб, леща и др., за да наедряват. От това вариво на сутринта всеки от семейството хвърля по малко в комина, като пожелава "високи" посеви, а останалото изяжда, като преди това се дава и на домашните животни и птици. Вярва се още, че светецът прогонва зимата и дългите нощи. По българското Черноморие той е почитан наравно със Св. Никола като повелител на бурите, а в Югозападна България съществува поверие, че Св. Андрей е баща на Свети Никола. В Северна България на този ден е в чест на мечките, като се вярва, че Св. Андрей е техен господар. Според народното предание светецът побеждава мечката, впряга я в рало и оре земята, а в друг вариант - яхва я като кон. Затова в народните празници мечката е главната част от деня и до най-близката стена до масата се закача картина или фигура на мечка.

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите