Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Символи Знамето
Знамето

Орден на Тамплиерите

Бойните Знамена никога не са преставали да бъдат най-важния символ за военните формирования през древността и до наши дни. Те са особен вид символи, с невероятна сила и въздействие. За защитата им са умирали много хора в самоубийствена битка с враговете. В не един съвременен военен устав е записано, че ако знамето на частта бъде пленено, военната част се разформирова. Като истински специалисти във воденето на война, Тамплиерите отдават огромно значение на бойните си знамена. 

Кардинал Жак дьо Витри – епископ на Акра, често е придружавал Рицарите Тамплиери в техните военни походи и описва по следния начин бойния и религиозен дух на Братята от Ордена:

Когато зазвучи призив „на оръжие”, те никога не броят враговете и за какво ли е необходимо? Лъвове в битката, агнета в манастира; храбри воини на полесражението, кротки монаси в молитва; свирепи и безпощадни към враговете на Исус Христос, те са добри и милосърдни към християните. В битката носят пред себе си знаме, разделено на черна и бяла половина, в знак на това, че са справедливи и милостиви към християните и страшни и ужасни за враговете. Самите Братя наричат това знаме Beau-seant или понякога Bien-seant”.

Ернул (оръженосец на Балдуин Ибелин и хронист) пише, че от самото основаване на Ордена на Храма, Братята Тамплиери са имали знаме, наречено Baucant.

Знамето е разделено хоризонтално на две части – горната е черна, а долната е бяла, понякога с червен кръст, разположен на бялото поле. Значението на цветовете на знамето не е изяснено категорично и досега. Смята се, че означава победата на доброто над злото, но има и много други тълкувания.

Лично на мен най-много ми харесва обяснението, че цветовете символизират връзката между Рицарите Тамплиери, облечени в своите бели плащове и Сержантите, облечени в своите черни дрехи.

За организацията при носенето на знамето по време на битка Марион Мелвил ни дава безценна информация:

„До началото на атаката Подмаршалът носи знамето редом с Маршала. За да даде сигнал за нападение, Маршалът „в името на Бога” сам взема флага. Той не може да се защитава, държейки Le Beauseant с дясната ръка, а поводите с лявата. Затова около него се групират пет-десет Рицари, които „се бранят от своите врагове, както могат”. Маршалът назначава един от тях за Командор и му дава втори флаг, увит около копие. Той трябва да бъде разгърнат, ако първото знаме бъде пленено или разкъсано. При положение, че Маршалът бъде ранен или не е в състояние „да бъде отпред”, той е заместен от Командор, който носи резервното знаме, защитаван от ескорт. На брата, който се грижи за Le Beauseant, е строго забранено да го навежда или да го използва като оръжие. Наказанието може да бъде толкова голямо, че е вероятно провинилият се да го оковат, за да не носи никога повече знаме и да не бъде Командор на Рицари <...>. Защото когато навежда Le Beauseant, тези, които се намират далеч от него, не знаят защо става това <...> и всеки враг може по-лесно да го плени, когато то е наведено, отколкото когато е издигнато. А хората, които губят своето знаме, изпадат в голяма паника и това може да доведе до пълен разгром.”

Нищо повече от това не може да се каже за важността на знамето и отговорността на знаменосците. 

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите