Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Успение на св. Кирил Славянобългарски

14 февруари

Православната църква чества:

Успение на св. Кирил Славянобългарски

Преп. Авксентий

 

Според историята Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатно семейство, солунски славяни. Поради знатния му произход и дарованията му момчето било изпратено да учи в знаменитата Магнаурска школа в Цариград. Там Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители.

По- късно, отегчен от суетата на света, Константин избягал тайно в манастира при своя брат Методий. Там  извършил в пост и молитва знаменитото си дело – да създаде азбука и да преведе свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.

Двамата велики братя били изпратени в Моравия и Панония, за да обърнат към християнството тамошните славяни. Така двамата братя засегнали интересите на местното германо–латинско духовенство.

За да защитят своето дело пред папата римски, двамата братя  заминали за Рим. В Рим Константин Философ заболял, бил подстриган в монашество с името Кирил и след 50 дни починал на 14 февруари 869 година. Самият папа Адриан отслужил погребението му в църквата "Св. Климент Римски".

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите