Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Доклади Благодатният Огън
Благодатният Огън

ДОБРИДОЛСКИ МАНАСТИР „ СВЕТА ТРОИЦА ”

ПОСЛЕДОВАНИЕ ЗА ИЗЛИЗАНЕТО НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН
В ЙЕРУСАЛИМ  - ПАСХА 2008 г.
ОПИСАНИЕ НА ЧУДОТО

Всяка Велика събота на обед във Всесветия храм на Възкресението в Йерусалим се повтаря ГОЛЯМОТО ЧУДО НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН,
който разтърсва, вълнува, прегръща, пръска радост и вяра на тези, които
имат честта и благословението да се намира на богослужението за излизането на Благодатния огън.

 

І. ПОДГОТОВКА НА ВСЕСВЕТИЯ ГРОБ ГОСПОДЕН

На Велика събота, сутринта, преди тържественото Последование за
Благодатния огън, се извършва една строга проверка на Кувуклията, където е Божия Гроб, веднага след което бива запечатан с пчелен восък,
приготвен сутринта. Проверката се извършва за да се установи, че вътре в
Божия Гроб няма нищо с което би могло да се запали огън. След като Божият Гроб се запечатва с пчелен восък, властите поставят печатите си
върху восъка.
Голям интерес за проверката на Кувуклията проявяват и представителите на останалите християнски догми, които от древни времена по различен начин и натиск са придобивали права върху Божия Гроб. Този интерес съвсем не е случаен. Ако се случи някоя година Православния Йерусалимски Патриарх да не изнесе Благодатния Огън, тогава останалите представители на християнските догми ще имат предимство по това Последование.
Проверката започва в 10.00ч сутринта на Велика Събота и завършва към 11.00ч. Докато трае проверката, младите православни араби намиращи се във Всесветия храм се изказват и апелират за православните им права.
Трябва да се отбележи също, че представителите на Арменската Патриаршия и другите догми проследяват строгата проверка на Кувуклията на Божия Гроб.

ІІ. ЗА ЧИНОПОСЛЕДОВАНИЕТО ПО ИЗЛИЗАНЕТО НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН.

Чинопоследованието по излизането на Благодатния Огън се извършва в 12.00ч. на обяд на Велика Събота и се състои от три части:
а) Лития.
б) Влизането на православния Йерусалимски патриарх в кувуклията на Божия Гроб.
в) Отправяне на специални молитви от Патриарха, за да се появи Благодатния Огън.
Съгласно традицията, на обяд на Велика Събота, православния
Йерусалимски патриарх със свитата му от Божигробското братство:
архиереи, архимандрити, свещеници и дякони, но и с Арменския патриарх
влизат във Всесветия Храм на Възкресението, като в същото време камбаните бият траурно. Преди влизането но Патриарха, Великия Пазител на свещените съдове и одежди на Всесветия Храм на Възкресението донася така нареченото „ Неспящо Кандило ” в което гори Благодатния Огън цялата година до излизането на новия Благодатен огън, изгасено в този ден за да се запали отново с новия пламък на Благодатния Огън.
От вътрешния вход на храм „ свети апостол Яков брат Господен ”- първия епископ на Йерусалимската църква, влиза Патриарха в Светия Олтар и сяда на Патриаршеския трон. От това място минават и целуват ръка на Патриарха представителите на арменците, арабите, коптите и другите за да им се даде от Благодатния Огън. Съгласно привилегиите, ако не целунат ръката на православния Йерусалимски Патриарх, нямат правото да вземат от Благодатния Огън от ръцете му. Веднага след това започва Светата Лития, която се прави с три обиколки на Кувуклията на Божия Гроб.
След третата обиколка на Кувуклията Патриарха спира пред входа на Божия Гроб, където се намират официалните лица. Разпечатва се Всесвещения Гроб и Патриарха сваля архиерейските си одежди и остава само по бял стихар. Тогава Градоначалника и полицейският Началник
на Йерусалим проверяват стриктно Блаженейшия Патриарх пред всички, за да се установи, че няма нищо със себе си, с което може да бъде запален огън. След проверката, Блаженейшия Православен Патриарх на Йерусалим
взема изгасени факли и влиза заедно с Драгомана (Пазителя) на арменците
в Светата Кувуклия. Всички кандила са изгасени и нищо не е запалено във Всесветия Храм, както и в Божия Гроб.

ІІІ. КАК ИЗЛИЗА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН

Вътре в Божия Гроб Патриархът, коленичил отправя Архиерейска молитва, четейки специални молитви, молейки нашия Господ Иисус Христос да изпрати Благодатния Си Огън като дар за освещаване на хората. И насред пълната тишина, когато се моли Патриарха, се чува едно свистене и почти в същото време синьобели светкавици от Благодатния Огън започват да минават от всякъде, все едно са светнали милиони светкавици на фотоапарати. Кандилата се самозапалват.  Вътре в Божия гроб молещият се Патриарх държи факли, които се запалват сами от Благодатния Огън излизащи като мълния върху Божия Гроб. В същото това време събралите се хора избухват с радостни викове „ ура ”, като сълзи на радост и вяра се стичат от очите им. Благодатния огън за няколко минути няма качествата на обикновен огън. Това се случва през първите минути от
часа, когато Патриарха излезне от Божия Гроб, дава Благодатния Огън на вярващите. Мнозина от тях за благословение се докосват до пламъка на факлите от 33 свещи без да се изгорят. След изтичането на 33-те минути приблизително, пламъка става нормален.

ІV. ОБЩИ СВЕДЕНИЯ ЗА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН.

Само Православния Йерусалимски Патриарх има привилегията и властта да изнася Благодатния Огън. Някога са правени опити от другите догми, техни представители да изнасят Благодатния Огън, но това се оказало невъзможно. Например през 1549 г. според историческите сведения арменците подкупили султан Мурат за да им даде разрешение да
Влязат в Всесветия Храм на Възкресението и те да изнесат Благодатния Огън от Божия гроб. Действително Султанът им дал разрешение и арменците влезли в храма и го заключили. Изпълнен с отчаяние Православния Йерусалимски Патриарх, когато видял арменците да се намират вътре в Божия Гроб, коленичил отвън на входа на Храма в близост до една колона. Внезапно колоната до която бил се разцепила и от там излязъл Благодатния Огън, запалвайки свещите на Патриарха. Мюсюлманския Емир проследил събитията от минарето на джамията, която се намирала срещу Храма. Щом видял случилото се извикал „ голяма е вярата на Християните! Един е истинския Бог, Богът на Християните. Вярвам във възкръсналия от мъртвите Христос. Прекланям Му се като пред мой Бог ”.След това си признание скочил от минарето.
При падането му обаче не му се случило нищо. Тогава мюсюлманите го хванали и обезглавили. Мощите му се пазят и до днес в Манастира „ голяма Богородица ” в Йерусалим.
Благодатния Огън символизира, но и напомня по чудотворен начин
Възкресението на Христос. Това чудо, изпратено от Бога, през вековете
от Светлината на света, която е Христос за света. Науката няма възможността да обясни това голямо чудо. Впрочем при едно чудо всъщност как може да се изкаже науката?
Всяка година много хора гледат Благодатния Огън и чувстват присъствието на Бога сред тях. Нека точно този Благодатен Огън да
Осветява цялото човечество за едно по- добро бъдеще. Амин.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите