Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Събор на св. архангел Гавриил.

26 март

Православната църква чества:

 

Събор на св. архангел Гавриил

Св. мчк Георги Софийски, Стари

Архангел Гавраил (на еврейски  - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин.

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Западноевропейският рицарски епос използва служението на архангел Гавраил като вестоносец. В "Песен за Роланд" архангелът съобщава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – непрестанно да защищава християните в целия свят.

Под името Джабраил е известен сред мюсюлманите. Те го величаят като ангел, който продиктувал на Мохамед "предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах" - Корана.

В юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва  власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете. В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавраил е описан като началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите