Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Интервюта Светлината на душите ни ще спаси света
Светлината на душите ни ще спаси света
Сряда, 28 Февруари 2007 10:40

Гергана Тодорова - Жената с повече от една кауза

Публикувано в списание BEAUTY, бр. 97 от м. Септември 2007

текст Мариана ПАНОВА 

Интересът ми към г-жа Гергана Тодорова е провокиран от две неща – тя е преуспяла бизнес дама. Едноличен собственик е на консултантска фирма ”Ивана”, наложила се през годините като една от най-добрите по въпросите на данъчната защита за физически и юридически лица. В същото време мога да твърдя, че е от малкото ми познати, които вълнуващо и искрено говорят за хармония, духовност и философия. Освен това е и Почетна Дама на ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI – България, с Велик Приор – Негово Превъзходителство Благородният Рицар – Асен Асенов. А естествено, предвид и нейната блестяща професионална кариера, г-жа Тодорова е член на ”Ротари клуб София – Средец”. Наскоро в България е бил президентът на ”Ротари Интернешънъл” г-н Уилфрид Уилкинсън, който на официална вечеря е наградил 70 български ротарианци с почетна значка, медали и грамоти ”Пол Харис Фелоу”. Сред наградените е и г-жа Гергана Тодорова. Жената, която ме посреща в офиса, е млада и красива. Излъчва сила и авторитет, но и веднага внушава доверие. Говори прямо и открито. На всякакви теми. И гледа събеседника си право в очите...

 

Тя е икономист по професия, завършила е специалност ”Счетоводство и контрол”. Работила е в системата на държавната администрация – в Министерство на финансите, в дирекция ”Държавен финансов контрол”, после в Първа частна банка като експерт ”Вътрешен контрол” и в Комисията по ценни книжа в отдел ”Надзор” – все отговорни постове с контролни функции.

Защо станахте данъчен консултант, какво наложи ”да минете от другата страна на барикадата”?

В продължение на седем години (1990–1997) натрупах опит във финансово-счетоводната област на държавни предприятия, учреждения и банки. Това многообразие “кали” у мен кураж и смелост самата аз да изпълнявам счетоводните и данъчните закони и да отговарям с труда си за това. Добавям и материалния стимул, който развива една естествена мотивация и желание за качествена работа с последващи добри резултати. И тъй като бях възпитала в себе си цивилизован и неконфликтен диалог между бизнес и администрация, още в стартирането на частната ми консултантска дейност, уверено правех първите успешни стъпки. Голяма е любовта ми към счетоводните и данъчно-правните консултации– имах клиенти с различен предмет на дейност и с различно пазарно присъствие в икономиката. Да провеждам политика на верти-кален принцип – работа с фирми от малък, среден и корпоративенбизнес, бе мой индивидуален почерк. Друга специфика в работата на консултантска къща “Ивана” бе политиката на затворен кръг– да предлагаме услуги за счетоводно обслужване, данъчни консултации, одит и данъчна защита при данъчна ревизия. Тази пакетна програма е изключително трудна за изпълнение и изисква постигане на максимален синхрон на екип от специалисти.

Каква е работата на данъчния консултант?
Данъчните консултанти имат сериозната отговорност да вменят манталитета на изряден данъкоплатец не само на фирмата, а и на физическото лице, защото то като такова също има статут на защита. И в това отношение са моите усилия през последните години. “Ивана” ЕООД задълбочи консултантския си труд за сметка на счетоводния. Вече девет години нашият екип има голямaта привилегия да работи с клиенти, които са наши приятели и добри познати. Да подбирам с интуиция и с желание за работа, е мой традиционен подход. Това е невероятен късмет за мен, защото намирам хармония между лична симпатия, професионален дълг и стабилно доверие.

Какви качества трябва да притежава един консултант?
На първата среща клиентът е този, който трябва да се довери и да повярва в статута ни на успешен тим. Моето старание и очакване е, веднъж ползвал ли е наша услуга, да се върне при необходимост, независимо от времевия порядък. Това именно е добрият консултант – който не получава при първата си среща с клиент отговор “не”. Той е убеден в знанията си, комуникира адекватно с различните статуси и личности, приема със сърце работната задача и не се отказва от възникнали препятствия. Добрият консултант поражда естествено желание за работа у клиента и формира в него вътрешно чувство на уважение и респект Консултантският труд не винаги може да се оцени “сега и веднага”. В момент на консултация не е напълно сигурно, че клиентът разбира сложността на казуса. Нашата материя е специализирана и ако използвам женски трикове, разчитам на чара си и т.н, a не оползотворявам времето с професионализъм, какъв е резултатът?! Преди всичко сме хора, и си дължим коректност, честност и обективност.

Религиозна ли сте?
Да. Почитта към Бога и християнската религия е моя изначална добродетел. Най-добрите хора, които познавах и познавам, са: покойната ми сестра Иванка и майка ми и баща ми. Заредена съм с огромен емоционален потенциал от обич, разбиране, подкрепа и вяра. Имам спомен за много хубаво детство, което е моят здрав корен. И чувствам, че дървото на моя живот винаги ще бъде плодородно, защото съм посадена на точното място, в точното време, от точните ръце! Много съм благодарна на семейството, в което съм израснала. Голямо удоволствие за мен е без излишен патос да мога да кажа, че в семейството си човек е най-желан, най-обичан. Защото и сега, на трийсет и девет години, се чувствам много обичано дете от моята майка.

Какво е за вас Орденът на Тамплиерите?
“Без човешката общност човешкото същество само по себе си не може да оцелее” – е казал Далай Лама. ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLIMITANI – България стъпи на българска земя в края на 2004 г., а през есента на 2005 г. – на 1 октомври, беше официално инсталиран с церемония, ръководена от Legat Magistrale за България – Почетната дама г-жа Рула Роган. Това присъствие на Ордена на Рицарите Тамплиери от Ерусалим е изключително събитие за нас, българите, като християни. Основната ценност на Ордена, който съществува от 1118 година, е защитата на християнската религия. От 1842 г. освен католици в Ордена на тамплиерите се включват и братя и сестри от източноправославната вяра. Това е голям шанс за Източна Европа и за България, че има такова огнище на вяра и почит към Бога!
В Ордена ние работим на базата на Устав и Правилник, които чертаят нашия ход и ни ориентират в създаването на едно по-добро общество в един по-добър свят. Наш избор е създаването на уравновесени отношения и възможности. Увековечаването на благородните ценности на традиционното Рицарство е наше дело. Защитата на човешките права и на необходимите съвременни преобразувания е наше задължение. Прошката, Благотворителността и Милосърдието са сред нашите приоритети като Благородни Рицари, Почетни Дами и Новиси.
В Ордена на Тамплиерите ритуалите са тържествено поднесени с класическа музика, характерна подредба и специални одежди с отличителни знаци, според йерархичната позиция на всеки от нас. Това състояние на приповдигнато настроение и визия ни носи морално удовлетворение и гордо самочувствие! Съборите или Капитулите, както се наричат, се провеждат веднъж месечно.

Самата личност на Великия Приор на Ордена за България – Благородният Рицар Асен Асенов, е перфектна мотивация за членство. Личност, която в днешно време е изключително мъжествена и доблестна. Негово Превъзходителство е в служба на Ордена 24 часа в денонощието и заразява всички ни с почтеност и добросъвестност!

Публични личности ли са Тамплиерите?
Да. Членството в Ордена е открито. За да бъде приет в Ордена, съответният кандидат трябва да ни потърси. Убеждението, че това е негово доброволно и осъзнато решение, е важно за двете страни. Провеждането на няколко срещи е обичайна практика. Кандидатът трябва да излъчва вътрешен баланс и добро самочувствие. Качества като толерантност, психическа устойчивост и издържливост в емоциите са необходимо условие за бъдещия Рицар.

А разпознавате ли се един друг, когато се видите?
Да. Имаме отличителни знаци. Разпознаваме се и по поведение, подбрани думи и коментар по определени теми. Когато например срещна моя Велик Приор от Ордена в светска обстановка, и той ме поздрави по начин, по който се поздравява една Почетна Дама на Храма, каквато съм аз, това е страхотен и вълнуващ момент за мен. Помежду си се обръщаме като братя и сестри. Нещо изключително близко и даряващо топли чувства човешко взаимоотношение. Ще цитирам една любима мисъл – “Добротата е по-важна от мъдростта. И осъзнаването на този факт е на-чалото на мъдростта”. В Ордена е утвърдена като ценност вярата в доброто. Да възпитавам в себе си добри помисли и да върша добри дела – това е нравственият смисъл от членството ми в Ордена. Така се доближавам до по-общата цел – да помагам за развитието на гражданското ни общество като съвременна проекция на вяра в Християнството, зачитане на законите на държавата и утвърждаване на благородни каузи и идеали!

Вие сте и ротарианка?
С гордост изричам, че съм ротарианка. Ротари клубовете в България проявяват жив интерес към обществено-икономическия живот у нас и в чужбина. Активна и съзидателна е професионалната инициатива на всеки клуб в страната. Освен това, те извършват благотворителна дейност, подпомагайки различни социални институции, хуманни проекти и граждански кампании. “Ротари Интернeшънъл” отделя солидни средства за производство на ваксина против детския паралич. Клубове в различни страни осигуряват стипендии за студенти, средства за специализация на млади учени и изобретатели.
Ще цитирам малко история – идеята за “Ротари клуб” се появява в началото на миналия век. През 1905 в Чикаго се основава първият клуб от Пол Харис. Чикагската инициатива става известна и в САЩ, и в други страни, където се появяват клубове. В Англия това става през 1911. А на следващата година
вече има международно сдружение, което по-късно се нарича “Ротари Интернешънъл”.
Ще цитирам г-н Уилкинсън, президент на “Ротари Интернeшънъл” – “В “Ротари” работим за изграждане на мира в сърцето и в съзнанието. Това правим с помощта на международни проекти, контакти с хора от далечни страни и загриженост. Действията ни са насочени към обществото и съдържат послания за любов и добра воля чрез приятелство, уважение и всеотдайни сърца.”
Основните принципи на ротарианците, според основателя на организацията Пол Харис, са: свободно членство на хора с различни религии. Те се борят за разбирателство, добра воля и световен мир.

Говорите разпалено за тези общества. Това явно ви вълнува. Къде е тайната?
Всеки е свободен в избора на своя житейски път. Всеки “кове собствената си съдба”. Как, кога и защо – ще харчи от собственото си време, от емоционалната си същност, от интересите си – сам решава. Аз съзнателно изразходвам голяма част от енергията си за работа и членство в тези общества. От общия ми светоглед те заемат основно място – това е моя съдба и духовна опора! Така “пиша постепенно и последователно личната си легенда”.
Благодарна съм на съдбата, че ми е дала възможност да членувам в тези общества. Това е моето поле на реализация извън работата – в един мъжки свят да намирам смисъл и удовлетворение от членството ми в общността и така да се чувствам обикновена и необикновена! Това ме вълнува! Тази “принадена стойност на духа” се отраява в семейството ми и сред приятелите ми. Усещам се по-реализирана майка, сестра, съпруга и приятелка. На сина ми – Ванко, който е 12-годишен, предавам своя поглед и коментар за тези мои обществени изяви. И слава на Бога, той ги приема и със сигурност ще запази пламъка от думите ми за тях. Още повече, че всички ние се грижим да озаряваме със светлина душите си, а тя, повярвайте ми, ще спаси света!

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите