Днес Православната Църква чества:

Св. равноапостол Аверкий, епископ Йераполски, Чудотворец († 167 година),Св. Седем отроци от Ефес: Максимилиан, Иамвлих, Мартиниан, Дионисий, Антонин, Константин (Ексакустодиан) и Иоан († ок. 250; 408-450 година),Св. мъченици Александър епископ, Ираклий войн, и 4 жени: Анна, Елисавета, Теодотия и Гликерия († II-III век),Икона на Пресвета Богородица "Казанска".
 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Интервюта Mежду Изкуството и Айкидото
Mежду Изкуството и Айкидото
Четвъртък, 28 Февруари 2008 10:46

Публикувано в списание Анна Клуб, бр. 55, 2008 г.

Орден на Тамплиерите - Христо Михайлов, KOTJХристо Михайлов е художник, който с удоволствие работи в различните жанрове на изкуството – скулптура, живопис, концептуално, ювелирно изкуство. В работите си използва всякакви материали – дърво, камък, стъкло, метал, звук, лазер, осветление... А целта му е да достигне и пресъздаде духа на миналото – ключа към разбирането и изобразяването на настоящето. Освен към изкуството, Христо е пристрастен и към Айкидото – източно бойно учение, което всъщност е цяла житейска философия.

Последната ти изложба носи заглавието “Храмът”. Защо?
Изложбата е под егидата на Ордена на тамплиерите, на нея присъства н.пр. Великият Магистрален Приор на България и Рицар Велик Кръст Асен Асенов. Това е изцяло християнска изложба, разбира се осъществена със съвременни средства: живопис скулптура и бижута, в които са въплътени християнски символи. Понеже изложбата е тематична, изследвах пропорции, ъгли, които са били характерни за първите храмове на тамплиерите, които дават една концепция за строежа на църквите в християнските страни.
Храмовете в работите ми са в процес на строеж, на изграждане. Скулптурата също е подчинена на тази тематика. Това е не просто архитектурна изложба, защото храмът е една идея – за нашата душевност. И не са важни само пропорцията и архитектурата, тъй като храмът без човешката душа и без присъствието на Бога е нищо. Там става нашата среща с енергията на Бога, там правим най-лесно връзката с божественото. Храмът е един вид портал към Бога.

По какво се различава християнският храм от останалите, защо избра именно него за тема на работите си?
Ако се вгледате или вслушате, или прочетете историята на различните религии, ще уста- новите, че те имат много общо помежду си в самата си осно- ва. Разбира се, за мен апогеят на това развитие е християнството. Ние сме християни, но не познаваме религията си отвътре. Ако човек изучи и почувства християнството, той щe открие в него цялата духовност на Изтока, към която често се обръщаме в трудни моменти. Християнството е и най-прогресивната религия – единствено тя дава пътя как да изчистиш енергията си така, че да не се прераждаш.

Айкидото има ли нещо общо с тази философия?
Абсолютно. Преди много време Дядо Йоан, игуменът на Рилския манастир, се срещна с моя учи-
тел по айкидо. В продължение на един час говориха на духовни теми и не намериха никакво противоречие в основата на концепциите си. Разбира се, айкидо не е религия, а бойно изкуство, философия. Но всичките му основни принципи присъстват и в християнството – затова на мен не ми пречи да практикувам айкидо и да бъда християнин.
Ако вземем конкретно името, ай означава “хармония”, а ки е “биоенергията”, която имаме възможност да развиваме. Това е духовният път, личната философия на човек през житейския му път, която го съпътства до края на дните му. Ако се вгледате в християнството, ще видите, че всичко това присъства. Уважавам източните религии, но все пак съм православен християнин, защото смятам, че един човек трябва да принадлежи само на един път. Моят учител по айкидо казва: “Планината е една, върхът е един, а пътищата към върха са много. Човек трябва да върви само по един път, за да стигне върха. Ако прескача от път на път, той винаги ще остане в основата на планината”.
Няма толкова голяма разлика между християнството и източните религии в самата духовност. Разликата е,
че християнството посочва един път, който единствен води към изцяло изчистената енергия. Но ние сме хора -земни, слаби, нищо човешко не ни е чуждо – така че по пътя си допускаме много грешки.

Работиш в много жанрове – как подбираш изразните средства?
За мен няма разлика между изкуствата – човек се занимава с това, към което го води сърцето. Когато след две или три хиляди години археолозите открият находки по нашите земи, на тях може би няма да е останало името на автора, но ще е ясно, че това е българското изкуство на 21 век.

Правиш и ювелирно изкуство, в тази връзка – може ли да се разпознае една жена по бижутата, които носи?
От философска гледна точка, съществува хармония, която отразява душевността и външността на даден човек. Така че е съвсем логично, когато една жена подбере определени бижута, те да говорят и за нейната вътрешна същност. И това важи не само за бижутата, и не само за жените – а за двата пола.

Какво да очакваме от теб в близко бъдеще?
Постоянно работя по няколко проекта - не само в конвенционалните, но и в концептуалните форми на изкуството. В бъдеще възнамерявам да направя една голяма лазерна инсталация. През 1993–1994 направих две такива инсталации в НДК. Тогава беше прохождането на концептуалните форми на изкуството в България. Разбира се, лазерът е само изразното средство, идеята е носещата конструкция.
Планирам и още няколко скулптурни и живописни изложби. Живописните най-вероятно ще бъдат чисто абстрактни, а скулптурите ще бъдат посветени на темата за жестовете. Защото с жестовете си човек показва вътрешния си свят, това, което е той самият.

 

Hristo Mihailov

Силвия Петрова

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите