Днес Православната Църква чества:

Св. равноапостол Аверкий, епископ Йераполски, Чудотворец († 167 година),Св. Седем отроци от Ефес: Максимилиан, Иамвлих, Мартиниан, Дионисий, Антонин, Константин (Ексакустодиан) и Иоан († ок. 250; 408-450 година),Св. мъченици Александър епископ, Ираклий войн, и 4 жени: Анна, Елисавета, Теодотия и Гликерия († II-III век),Икона на Пресвета Богородица "Казанска".
 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Интервюта Блясъкът на тайните
Блясъкът на тайните
Събота, 28 Февруари 2009 11:06

Женственост по време на Ритуал

Публикувано в списание BEAUTY, бр. 116, година XI

 текст Невена ТОДОРОВА и Яна ТАБАКОВА

 Вярвате ли, че съществува друга версия на реалността, в която живеем? Дали чертаем сами съдбата си, или тя е предопределена? От кого зависи битието ни и доколко? Дните ни често преминават в граничното пространство между поставянето на въпроси и намирането на верните отговори. Това е постоянният диалог със самите нас и заобикалящия ни свят, чрез който откриваме как всичко, което се намира между пунктуационните знаци, е самият живот. В очевидното не се крие нищо повече от набора на собствените ни познания, лични истории и емоции. На пръв поглед, светът е толкова ясен и разбираем. Всъщност обаче, никой от нас не гледа лековерно на живота, защото знаем, че нищо не е такова, каквото изглежда. Да мислим, че всичко зависи от любопитството на индивида и от положените усилия, е малко наивно. Съществуват загадки, които остават вечно неразгадани. Или почти… Ключът към тях е достъпен само за малцината избраници.

 

 

Орден на Тамплиерите - Тайната вечеря

Тайните общества

От много години историята разказва за съществуването на тайни общества, които пазят най-големите материални и духовни богатства, за които светът е чувал. Факт е, че мистериозните организации на Тамплиери, Масони, Розенкройцери, Йезуити и много други винаги са билi част от управляващото и властващо общество. През годините към тях се присъединяват най-мъдрите хора, които историята превръща в легенди. Тези личности се отличават от обикновения човек с умението да посветят живота си на тайна, която никога и при никакви обстоятелства да не бъде разкрита. Тайната и нейното запазване, от своя страна, им дават изключителна мощ както материална, така и интелектуална. За мнозина мистериозните общества са поредната икономическа организация, чиято цел е да бъде установен „нов световен ред”. Може би донякъде е така, но не трябва да живеем с мисълта, че знаем всичко, което човечеството е градило и узнавало хилядолетия и цивилизации наред. Интуитивно се питаме дали съществува личност, която има отговор на всеки екзистенциален въпрос? Едва ли! Тайните общества обаче пазят големи познания и артефакти, които съдържат ключ към познанието. Спорен е въпросът дали крият тайните си, за да запазят пълна властта си или просто защото светът все още не е готов за тях...


Кивотът, Храмът на Соломон и катедралата Шартр

Орден на Тамплиерите - Лабиринтът в Шартр

 

Ковчегът на Завета (Кивотът), според Библията, съхранява Десетте Божи Заповеди. Легендите разказват, че той представлява облицован със злато скрин, чрез който може да се общува с Бог и да бъде разгромен и най-мощният враг. Кивотът бил пазен грижливо в Храма на Йерусалим, но след вавилонското нашествие изчезва мистериозно. Оттук тръгват десетки хипотези и легенди, на които много учени и изследователи посвещават живота си. Според голяма част от тях. Ковчегът на Завета е открит от Тамплиерите, които го пазят и до днес. Дали е така или не, ние не знаем. Безспорен факт е, че под Соломоновия храм в Йерусалим те са открили тайно съкровище, което ги прави едни от най-влиятелните хора в света. Възможно е това да не е било само материално богатство, а набор от знания, които им позволяват да просперират. След завръщането на Рицарите Тамплиери от Йерусалим в Европа се наблюдава бум в строителството.
Убедени сме, че този факт не бива да се пренебрегва...


Интересен е и паралелът, който прави изследване, между катедралата Шартр във Франция и Тамплиерите. Според него, в Соломоновия храм те са открили ръкописи с умения по „свещената геометрия”. Построяването на катедралата Шартр не е просто създаването на поредната църковна постройка. Неслучайно тя е наричана „Каменната Библия”. Стените и куполите й са изпълнени с безброй статуи и релефи. За скептиците тя е просто една изключително красива сграда, но за хората, които търсят дълбочината на изображенията, катедралата е съвкупност от символи – ключ към разгадаването на поредната голяма загадка.


Свещеният Граал, Леонардо да Винчи и църквата в Рослин


Думата ни е за книгата на Дан Браун „Шифърът на Леонардо”, както и за едноименния филм. Признаваме, че след първоначалното ни запознаване с тях преди няколко години, останахме леко разочаровани и лековерно се присъединихме към „лагера” на скептиците. С днешна дата, смятаме, че сме прибързали със заключението си и в тези произведения има истина. Ето поредното доказателство, че светът все още не е готов да узнае и разбере тайните на света и при досега си с тях реагира първосигнално иронично. Исторически подкрепен факт е, че изкуството на великия Леонардо да Винчи крие загадки. Нека само за миг погледнем мистериозната усмивка на Мона Лиза. Тя определено „знае” нещо, което все още е недостъпно за непросветения. Според различни изследвания Никола Фламел, Леонардо да Винчи, Исак Нютон, Клод Дебюси и Жан Кокто са били част от тайния Приорат на Сион. Легендите разказват, че именно този Орден крие една от най-големите тайни на света – Свещения Граал. Оттук историята се разклонява в хиляди посоки. Някои твърдят, че Орденът на Сион служи на Рицарите Тамплиери, а други, чe те са армията на интелектуалния Приорат. Трети правят паралел между двете тайни общества и Масоните. Не се наемаме със свое мнение. За нас по-важното е, че тази мистерия може би доказва, че Иисус Христос има свои наследници, чиято кръвна линия продължава и до днес.

Друга следа, която вероятно води към тайната на Граала, е църквата в Рослин, Шотландия. По стените на тази красива постройка има фигури на ангели, които държат различни музикални инструменти. За мнозина знаците по стените са поредният ключ. Шотландският композитор Стюърт Мичъл е един от тях. Той прави сложно изследване на купола и открива набор от музикални акорди. Според неговата теория те са точно копие на тези от Соломоновия храм. Отново хилядолетия и цивилизации се пресичат, за да ни напомнят, че мистериите не са просто митове и легенди, а отпечатък от търсения и набор от знания.


Жените в тайните общества

Орден на Тамплиерите - Кивотът


Доскоро жените не намирали място в тайните общества. Старата Масонска ложа и днес не признава дами в своите редици. Това наложило създаването на т.нар. Смесено Mасонство, начело на което с днешна дата е жена. Още от създаването на ордена си Рицарите Тамплиери отдавали голяма почит към Дева Мария. По време на тайния им ритуал и до ден днешен огромна роля имат дамите. Само жени са в т.нар. Лайънс Клуб “София-Диамант”, чиято цел е свързана изцяло с благотворителността и добротата.

От списание BEAUTY попитахме три дами от три общества за миналото и настоящето на техните организации, за тайните, които крият, и за блясъка на това да бъдеш жена в един труден, мъжки свят. На следващите страници тези очарователни дами открехнаха леко вратата на техния таен, мистичен свят...
 

Списание BEAUTY искрено благодари на Рицарят Велик Кръст Асен Асенов – Велик Магистериален Приор на България, оглавяващ Върховния Военен Орден на Тамплиерите от Йерусалим в България от създаването му до днес. Без неговата помощ и съдействие материалът и интервютата не биха се осъществили.

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите