Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Св. вмчца Евфимия Всехвална

 Св. вмчца Евфимия Всехвална.

Св. равноап. княгиня Олга.

Преп. Никодим Албански

 

На 11 юли се възспоменава чудотворството на светите мощи на Св. Евфимия а Св. Евфимия се чества на 16 септември, когато пострадала.

Чудотворството било проявено по време на ІV вселенски събор в Халкидон. Повод за свикването му през 451 г. дала ереста на александрийския патриарх Диоскор и на цариградския архимандрит Евфихий, според която Иисус Христос не е имал две природи - божествена и човешка, а само една - божествена.

Спорове и доказателствата и от двете страни не довеждали до никакъв край. Тогава патриарх Анатолий предложил - и православни, и еретици да напишат поотделно своето вероизповедание и двете да ги поставят в ковчега, в който били мощите на света Евфтимия.

Двете вероизповедания били написани и поставени върху мощите на великомъченицата. Ковчегът бил затворен и запечатан с царски печат, а го пазела царска стража. Всички прекарали три дни в пост и молитва. Когато на четвъртия ден отворили ковчега, всички видели, че православното изповедание стои в дясната ръка на светицата, а еретическото - под нейните нозе. Спорът бил решен с Божия сила в полза на православните.

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите