Днес Православната Църква чества:

Св. пророк Осия († 820 г. пр.Хр.),Св. безсребреници Козма и Дамян Аравийски, и мъченици Леонтий, Антим и Евтропий († 287 или 303 година),Св. преподобномъченик Андрей Критски († 767 година),Пренасяне мощите на Св. праведни Лазар Четвъртодневни, епископ Китийски († 898 година).
 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Св. първомъченица и равноапостолна Текла

24 септември

Православната църква чества:
Св. първомъченица и равноапостолна Текла

Преп. Коприй

 

Света Текла живяла в Икония, град в Мала Азия. Там чула проповедите на Апостол Павел и повярвала в Христа. Решила да се отдаде изцяло на вярата и н аслужене на Ап. Павел. Напуснала годеника си преди сватбата.

Живяла тежък и изпълнен с изпитания живот. Подлагана била от езичниците на жестоко мъчения, хвърляна на зверовете в арената но винаги била пазена от Бог и излизала невредима.

Накрая, с благословията на Ап. Павел заживяла  усамотено в Сирия.Така тя прекарала много години още в молитва и добри дела. Починала в дълбока старост.

Света Текла била първата мъченица от жените християнки. По тази причина св. Църква я нарекла "първомъченица". А поради нейната апостолска дейност я нарекла и "равноапостолна".

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите