Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Изявления Изявление на Великия Марешал и на Великия Секретар на Великия Магистериален Приорат на България на OSMTH
Изявление на Великия Марешал и на Великия Секретар на Великия Магистериален Приорат на България на OSMTH
Понеделник, 13 Октомври 2008 13:03

До
Негово Превъзходителство
Рицарят Велик Кръст Асен АСЕНОВ

Великият Магистериален Приор
на Великия Магистериален Приорат на България
на Върховния Военен Орден на Храма на Йерусалим

Велики Приоре,
Уважаеми Братя и Сестри,

 На 13-ти октомври всяка година, вече малко повече от 7 века, ние, принадлежащите на Ордена на Рицарите Тамплиери, отбелязваме годишнина от една трагична за нас дата. На 13.10.1307г. вероломството и застрашените интереси на френския крал Филип Хубави, подкрепен от поставения от него на папския престол Папа Климент V, поставили началото на процеса по разтуряне на Ордена на Рицарите Тамплиери.  За щастие, имало е държави и крале, които не са последвали неговия пример.
Ваше Превъзходителство, позволяваме си да изразим мнението, че ние, наследниците на духа и традициите на древните Рицари Тамплиери, от дистанцията на делящото ни от този мрачен ден време, трябва да го считаме за край на един етап от развитието на нашия Орден и закономерна стъпка в генезиса на съвременната ни благородническа организация, която вече не вдига оръжие срещу никого. Нека ние считаме този ден за вододел между периода, в който рицарите от Ордена са проливали кръвта си за Християнството и периода, в който ние защитаваме Християнството със силата на духа, ума и вярата. Катарзисът на Ордена, заплатен с трагичната смърт на нашите предци, нашите тогавашни Братя Рицари Тамплиери и няколко години по-късно с мъченическата смърт на нашия Велик Магистър Жак дьо Моле, ни е изправил на пътя на духовния аристократизъм, милосърдните дела и състраданието, които са наша пътеводна светлина днес.


Нека този ден остане в паметта ни и като ден, в който са спазени правилата на Ордена на Храма до степен, стигаща далеч отвъд общоприетите представи за разум и порив за съхранение на собствения живот.  Великият Магистър Жак дьо Моле не дава заповед за бой срещу нападащите Тамплиерската крепост отряди на краля, с което изпълнява изискването на Устава да не се нападат християни, освен ако Рицар Тамплиер не е нападнат три пъти. Той не позволява на многобройните Тамплиерски Рицари в крепостта да го защитят и да спасят Братята си от този позорен арест. Впоследствие той заплаща това спазване на правилата и на Христовата заповед „Не убивай!” със собствения си живот.  Духовността на Ордена на Храма е защитена. Въпреки всичките хули и скалъпени обвинения по време на последвалия процес, никой никога не е могъл да обвини Тамплиерите, че са посегнали на християни, за разлика от тези, които са разтурили Ордена. „Не нам, Господи, не нам, на твоето име дай слава…”
            Ваше Превъзходителство, позволете ни да призовем Братята и Сестрите Тамплиери в този паметен ден да отделят време да помислят с мъдрост за събитията от преди повече от 7 века и да отдадат почит на тези наши предци, Рицари Тамплиери, които са заплатили с живота си Орденът на Храма да не измени на своето верую. Историята вече е имала достатъчно време да издаде своята присъда за това, което се е случило в този ден и съществуването на Ордена на Рицарите Тамплиери и днес, именно благодарение на това, че тогава той понася достойно и саможертвено този удар, е доказателство за силата на нашия дух и значимостта на Тамплиерската кауза. Призоваваме също така Братството да запали свещ и да се помоли за душите на Рицарите Тамплиери, устояли на това голямо изпитание и не предали принципите си.

 

В служба на Ордена на Храма,

Велик Марешал на Великия Магистериален Приорат на България

Велик Секретар на Великия Магистериален Приорат на България

Non Nobis, Domine, Non Nobis, Sed Nomini Tuo Da Gloriam! 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите