Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Изявления Изявление на Великия Церемониалмайстор на Великия Магистериален Приорат на България на OSMTH
Изявление на Великия Церемониалмайстор на Великия Магистериален Приорат на България на OSMTH
Петък, 29 Август 2008 13:27

До Великия Магистериален Приор на България,
на Ордена на Храма – Велик Магистериален Прирорат - България

Чрез Великия Секретар на Велик Магистериален Прирорат – България

 

Отворено Писмо

Велики Приоре,

Възмутен съм силно като Рицар Тамплиер от Великия Магистериален Приорат на България от излъченият материал по BTV с г-н Румен Ралчев.
Откровените лъжи и полуистини, целящи заблуда и сеещи недоверие към Ордена на Храма в България, ме принудиха да напиша това отворено писмо до Вас, Благородните Рицари, Уважаемите Дами на Храма, Оръженосци и Новиси и до всички, които посещават нашият сайт и се вълнуват от Тамплиерството.
Реших, че е време да защитим като Рицари истината, Нашият достоен Велик Магистериален Приор и Ордена на Храма в България, каквото и да ни струва това. Рицарите на Храма трябва да казват само истината. Така е било, така е, така и ще бъде. Затова ни има и още сме тук след толкова векове.


Искам да подчертая ясното ни и пълно разграничаване от масонските структури. Ние не търсим евтин PR и известност. Орденът на Храма не е масова организация. Структурата, към която принадлежи г-н Ралчев, се е отцепила от основната структура на Тамплиерите в световен мащаб. Регистрирани са в Швейцария като неправителствена организация. В Тамплиерството няма Велики майстори, има Велики Магистри. Целият Тамплиерски архив от миналото до наши дни се намира в Португалия – в нашия Орден. Там е и Великият Магистър, избран на законен Международен Капитул. При схизмата се разцепва Орденът и част от Приоратите или паралелни структури /Масони и масонски структури/ формират така нареченото Тамплиерство, за което и г-н Ралчев говори днес по BTV. Термините дори които използват са масонски. Разбира се, те са побързали да патентоват и да предявят авторски права върху символите и името на Ордена, но това не ги прави в никакъв случай легитимни. Зад признанието към Вас да бъдем провъзгласени за Велик Магистериален Приорат  на България на 03.10.2007 г. стои много работа и обективната оценка на всички за Вашата работа и достойна служба, и дали се придържаме и защитаваме Правилника на Ордена на Храма от самото му начало и до днес точно такъв какъвто е бил и какъвто г-н Ралчев и неговото обкръжение никога няма да познават, по простата причина че те нямат достъп до истинските документи на Ордена. Без излишна показност и реклама. Без платени репортажи и PR. Само Велик Магистър и Пазител на Ордена на Храма, който е легитимен и доказан с необходимите документи и му е поверен древният архив на Ордена, може да направи това и то след определено време и процедури. В България, за съжаление, тези, които правят медийна реклама и с показност и откровенни лъжи искат да излъжат обществото са хората, които не разбират от такава материя. Всъщност според мен г-н Ралчев отдавна се мъчи да предизвика медиен спор с нас - легитимният Орден на Храма  - Великият Магистериален Приорат на България с Велик Магистериален Приор Вас, Рицарят Велик Кръст Асен Асенов. Искам да подчертая, че ние не търсим медийни изяви и евтин PR.
В следващите редове искам да изложа съвсем накратко  историята и истината за Ордена на Храма от оцеляването му до днес.

Преди мъченическата си смърт през 1314 г., 23-ия Велик Магистър Жак дьо Моле, предал своите пълномощия на Благородния Рицар Жан Марк Лармениус. Рицарят Лармениус бил единодушно признат за новия Велик Магистър след смъртта на дьо Моле. Той събрал разпръснатите оцелели рицари от Ордена и през 1314 г. дал на Ордена Хартата на приемствеността (Хартата на Лармениус). Тази Харта все още е един от ръководните документи на съвременния Орден.

Орденът продължил съществуването си тайно с непрекъсната поредица от Велики Магистри до 1705 г. През март на тази година няколко френски благородници направили Събор на Тамплиери във Версай. Те избрали Филип, Херцог на Орлеанс, по-късно Регент на Франция, за 41-ия Велик Магистър на Ордена. Така, като Регент на Франция и Велик Магистър на Храма, той дал официално подновяване и легитимиране на Ордена на Храма като Светски Военен Рицарски Орден.
След смъртта на Херцога на Орлеан през 1723 г., трима Принца на
Бурбон били Велики Магистри на Ордена до 1776 г. През тази година Херцогът на Кос Брисак приел поста на Велик Магистър и останал на него до екзекуцията си през 1782 по време на Френската Революция. Тъй като бил предрекъл предстоящите събития, той предал архивите на Ордена и Хартата на приемствеността на Радо дьо Шевилон. Орденът оцелят през Революцията и преживял период на благоденствие във Франция в началото на 19-ти век, когато много хора с високи длъжности желаели да бъдат приети за Рицари и Дами.
Между 1818 г. и 1841 г. Орденът се разрастнал много с повече от 20 манастира във Франция и Приорати, основани във Великобритания, Германия, Белгия и Швейцария. Били основани легации в Швеция, Бразилия, Индия и Ню Йорк. През 1940 г. когато Франция и Белгия били превзети от нацистка Германия, Принцът Регент Емил Клемент Ванденберг живеел в Брюксел. За да осигури оцеляването на Ордена и архивите, той предал своите права и същите тези архиви на португалския благородник и Гранд Приор на Португалия Граф Антоан Кампело Пинто Перейра де Соуса Фонтиш.
Фонтиш бил Регент и пазител на Ордена през Втората световна война и продължил да е такъв и след края на войната до 1960 година, когато поста е наследен от следващия по ред Велик Магистър и Принц Регент Дом Фернандо Пинто Перейра де Соуса Фонтиш, който оглавява Ордена и до ден днешен.
 
Някои от отцепниците от Ордена в Испания се разграничават от легитимния Орден (под водачеството на Фонтиш) през 70-те и началото на 80-те години на ХХ в., поведени от друг Фернандо – испанеца Фернандо Торо и Гарланд и основават свой собствен орден, като открадват името на международния орден, герба, кръста и т.н. и приемат подзаглавието „Международен федеративен алианс”. Тази група отцепници се споменава обикновено като „групата IFA”.
Орденът получава друг схизматичен удар през 1995 г. от отцепници в САЩ, Англия, Германия и някои други европейски страни. Една група от „военни егоисти” се откъсва от Ордена и прави опит да го ограби, като разбира се единствена тяхна цел е била да се доберат и присвоят Архивите на Ордена. Това се случва в резултат на съгласуваните усилия на по-висши членове на Ордена, които са бивши военни и известен брой „цивилни”, също членове на Ордена (сред тях англичани, германци, шотландци, като най-многобройни са представителите на приората в САЩ).

Това е най-голямото разцепление на Ордена до днес. По-късно схизматиците създават свои собствени организации и отново открадват името, кръста и т.н. на Ордена и обявяват свои собствени, уж избрани „велики магистърства”. Точно към тази група принадлежи и г-н Ралчев  и така нареченият “Велик Приорат” обявен днес по BTV.

Най-важното в цялата история е, че Негово Сияйно Височество Великият Магистър Дом Фернандо Пинто Перейра де Соуса Фонтес е международно признат за единствения и истински Велик Магистър на Тамплиерите и с него се свързва законната приемственост от Хартата на Лармениус. Той и днес ръководи Ордена от Канцеларията на Великото Магистърство в Порто - Португалия,  радва се на добро здраве и работи за възстановяването на Ордена след щетите, причинени му от схизматиците.
Той е нашият Велик Магистър!

С Рицарски поздрав и уважение,
В служба на Ордена на Храма
Рицар Петко Лалов, KTJ
Велик Церемониал Майстор
Велик Магистериален Приорат на България, O.S.M.T.H. Porto

гр. София
29.08.2008 A.D. (890 A.T.)

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите