Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Изявления Изявление на Великия Секретар на Великия Магистериален Приорат на България на OSMTH
Изявление на Великия Секретар на Великия Магистериален Приорат на България на OSMTH
Петък, 29 Август 2008 13:45

До Рицаря Велик Кръст,
Велик Магистериален Приор

Велики Приоре,

Поради зачестилите напоследък платени и помпозни изяви в медиите на хора, които наричат себе си Тамплиери, и поради това, че не смятам за необходимо ние, Рицарите и Дамите на легитимния Орден на Тамплиерите да се срамуваме, че могат да ни свържат с подобни хора и прояви, бих искала да заявя, че подобни деяния нямат нищо общо с Тамплиерството и следователно с ОРДЕНА НА ТАМПЛИЕРИТЕ.


Демокрацията и свободата на словото дават възможност на всеки да се нарича както иска, да постъпва и говори както пожелае, но значи ли това, че ценностите трябва да се потъпкват от този, комуто така е угодно? Това, че някой се нарича или се „прави на” Тамплиер  и в тази си роля (в театъра на медиите) прави всякакви нелепи изказвания (виж http://e-vestnik.bg/3873), не означава, че той познава Тамплиерските ценности. Напротив, те са свързани със смиреност и скромност, със стремежа да направиш света по-добър като първо развиеш и извисиш себе си. Нашият девиз е „Не нам, Господи, не нам, на твоето име дай слава!”. Тези, които го спазват, дълбоко и искрено, са истинските Тамплиери, и спазвайки го, те НЕ могат да се перчат по медии и да говорят нескромно за себе си.
Смятам, че е дошъл моментът българската общественост да знае, че ние, Братята и Сестрите от Великия Магистериален Приорат на България, под Вашето ръководство, сме хората, които пазят и следват Тамплиерските ценности. Време е вече българската общественост да не ни свързва с подобни неподобаващи на Ордена на Храма изявления, каквото е интервюто на г-н Ралчев по bTV.  Неговото, съобщено пред цяла България, непознаване на правилата, вътрешния ред и структура на Ордена на Тамплиерите е нелепо и аз бих искала още веднъж да повторя – ние нямаме нещо общо с организацията и проявленията на г-н Ралчев!
Орденът на Тамлиерите е с почти девет вековна история, традиция и ценности и е позорно те да бъдат приравнявани с мерзките опити на определени хора да се покрият със славата на име, отвоювано и отстоявано от други. Тамплиерството до голяма степен е и изкуството да се научиш да даваш без да очакваш признание, още по-малко обществено такова.  Всякакви подобни опити следва да се считат за несъвместими с духа на Тамплиерството и обществеността трябва да знае, че нямат нищо общо с нас, Братството на Ордена на Храма. Нека българите знаят, че нас ни има и съществуваме за да работим за България и за християнството (за което, впрочем, господин Ралчев не говори в иначе изобилните си медийни проявления).

Бих искала да Ви благодаря, Ваше Превъзходителство, за това, че Ви има и че имате вътрешната сила и рицарския дух да ни водите по пътя на Тамплиерството, такъв, какъвто е заложен от основателите на Ордена и пазен с душата, ума и десницата на нашите предци Рицари Тамплиери.

Бог да пази Вас, Великия Магистериален Приор на България и Братята и Сестрите от Ордена на Храма!

В служба на Ордена на Храма,

Велик Секретар на Великия Магистериален Приорат на България

Non Nobis, Domine, Non Nobis, Sed Nomini Tuo Da Gloriam! 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите