Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Андре дьо Монбар

André de Monbard 
Около 1103-1156 г. 

Велик Магистър от 1154 г. до 1156 г.

Орден на Тамплиерите - Андре дьо Монбар

Син на Бернар дьо Монбар и Хумберга дьо Риси. Неговата сестра Алет дьо Монбар е майка на Св. Бернар. Андре постъпва в Ордена на Храма след 1129 г. и заминава за Светите земи. Той става последователно Командор на Йерусалим, Сенешал (1150 г.), а през 1154 г. е избран за Велик Магистър на Ордена. Той приема поста на Велик Магистър единствено за да попречи на избирането на Гийом дьо Шаналейл. Избирането за Велик магистър на Гийом дьо Шаналейл, син на Гийом I дьо Шаналейл, герой от първия кръстоносен поход и приближен на Раймон IV, граф на Тулуза, би позволило на френския крал Луи VII да контролира Ордена на Храма.

Но управлението на Андре дьо Монбар, който от двадесет и пет години се бие в редиците на Рицарите Тамплиери, се оказва доста неефективно. Според някои източници той напуска Ордена и постъпва в цистерианския манастир Клерво, чийто основател и абат е племенникът му Св. Бернар от Клерво. Умира няколко месеца по-късно, на 17 Януари 1156 г. (според други данни през Октомври 1156 г.)

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите