Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Арно дьо Торож

Arnauld de Toroge
1110?-1184 г.
 

Велик Магистър от 1180 г. до 1184 г.

А

Орден на Тамплиерите - Арно дьо Торож

 

Арно дьо Торож (в някои документи наричан Арно де Тороха или Арно дьо Тур Руж) е испански барон, родственик на кралете на Арагон, принадлежащ на висшата аристокрация на кралството. Встъпва в Ордена на Храма около 1163 г. От 1166 г. е командор на Испания и Прованс (по други данни от 1167 г.). През 1180 г. е избран за Велик Магистър и през следващата година заминава за Палестина. По време на неговото управление като Велик Магистър се задълбочават раздорите между Ордена на Тамплиерите и Ордена на Хоспиталиерите. Арно дьо Торож приема посредничеството на папа Луций II и Бодуен IV за разрешаване на тези недоразумения. През 1184 г. политическата ситуация се усложнява още повече, когато Рене дьо Шатийон, подпомаган от Тамплиери и Хоспиталиери, започва да плячкосва за собствена сметка мюсюлманските територии отвъд река Йордан. Великият Магистър Арно дьо Торож доказва политическата си мъдрост, успявайки с преговори да възпре Салах ад Дин от отмъщение. През пролетта на 1184 г, заедно с патриарха на Йерусалим – Ираклий и Великия магистър на Ордена на Хоспиталиерите Роже дьо Мулен заминава за Западна Европа, за да моли кралете и папата за нов кръстоносен поход По време на пътуването се разболява и умира на 30 Септември 1184 г във Верона.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите