Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Жерар дьо Ридфор

Gerard de Ridefort
1141? – 1189 г.
 

Велик Магистър от 1184 г. до 1189 г.

Орден на Тамплиерите - Жерар дьо Ритфор

Англосаксонец или фламандец по произход, в началото на 1170 г. Жерар дьо Ридфор се отправя към Светите земи. Първоначално служи на Раймон II, граф на Триполи и регент на Йерусалимското кралство. От 1179 г. е кралски Маршал. Постъпва в Ордена на Храма и през 1183 г. е избран за Сенешал. През 1184 г., след преждевремнната смърт на Великия Магистър на Ордена на Храма Арно дьо Торож, Братята Тамплиери се събират на таен Капитул, на който избират с тринадесет гласа „за” новия водач на Тамплиерите – Жерар дьо Ридфор. На 1 Май 1187 г. в битката при Сафурия гордостта на Жерар дьо Ритфор е причината за смъртта на Рицарите Тамплиери. Той Повежда 150 рицари срещу 7000 айюбити. От клането се спасяват само той, Маршалът на Ордена на Храма Жак дьо Майи и Великият Магистър на Хоспиталиерите Роже дьо Мулен.

На 5 Юли 1187 г. в битката при Хатин попада в плен. Освободен е в края на Юни 1188 г. (според други данни – през Септември 1187 г.) в замяна на замъците Газа, Терон Шевалие и Бет Жибелен. Загива на 4 Октомври в боя под стените на Акра. Отказвайки да отстъпи пред атакуващите сарацини, той е пленен от Салах ад Дин и обезглавен на самото бойно поле.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите