Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Робер дьо Сабле

Robert de Sablé ou de Sabloil 
11??-1193 г. 

Велик Магистър от 1191 г. до 1193 г.

Орден на Тамплиерите - Робер дьо Сабле

Робер дьо Сабле произхожда от знатния анжуйски род дьо Краон. През 1173 г. застава на страната на Анри Младия срещу крал Анри II. Първоначално името му се среща в историческите документи като адмирал на английския флот в Южна Италия. Заедно с графа на Бергендия е посредник в конфликта между Ричард I и Танкред, граф на Сицилия. Постъпва в Ордена на Храма и не след дълго, през 1191 г., благодарение на славата си на смел рицар, приближен на Ричард I Лъвското сърце, е избран за Велик Магистър. Същата година крал Ричард I предоставя на Ордена на Тамплиерите остров Кипър срещу скромната сума от двадесет и пет хиляди сребърни марки. Робер дьо Сабле не се възползва от придобивката и не изгражда на острова солидна база на Тамплиерите, както по-късно ще направят Хоспиталиерите на Родос и Малта. Година по-късно Робер дьо Сабле отстъпва Крит на Луи дьо Лузинян и се установява в крепостта Сен Жан д,Акр, която остава резиденция на Ордена на Храма за около един век. Робер дьо Сабле умира на 28 Септември 1193 г., след като две години води непрекъснати битки срещу армията на Салах ад Дин.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите