Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Жилбер Орал

Gilbert Horal, Erail ou Herail
1152? – 1200 г.
 

Велик Магистър от 1193 г. до 1200 г.

Орден на Тамплиерите - Жилбер Орал

Жилбер Орал (според някои източници Ерал), произхожда от арагонски или провансалски род. През 1183 г. е Велик Командор на Йерусалимското кралство. През 1184 г. се завръща в Европа и става Велик Командор на Прованс и Испания (1185-1189?, според някои данни 1188-1189 г.) През периода 1190-1193 г. Жилбер Орал е Велик Командор на Запада. През 1184 г. е избран за Велик Магистър на Ордена на Храма. По време на управлението си Жилбер Орал консолидира позициите на Тамплиерите във Франция и Италия. Особено голяма е ролята на Ордена в Испания, където Братята Тамплиери участват в Реконкистата на последните арабски бастиони През 1196 г. Алфонсо I, крал на Арагон, предоставя на Ордена на Храма крепостта Алахабра в знак на благодарност за помощта им. В същия период раздорите между Тамплиери и Хоспиталиери се задълбочават. Намесата на папа Инокентий III в полза на Хоспиталиерите се дължи на факта, че той не може да прости на Жилбер Орал и Ордена на Храма сключеното споразумение с брата на Салах ад Дин, Малек Адел. През 1198 г., по време на магистърството на Жилбер Орал, монашеският Орден на Хоспиталиерите на св. Мария Немска е трансформиран във военен орден, който скоро получава името Тевтонски орден. Жилбер Орал умира на 12 (или 21) декември 1200 г. на остров Кипър.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите