Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Филип дьо Плеси

Philippe du Plaissis, du Plaissiez ou Pleissiez
1165? – 1209 г.
 

Велик Магистър от 1201 г. до 1209 г.

Орден на Тамплиерите - Филип дьо Плеси

Филип дьо Плеси (или дьо Плесие), роден в крепостта Плеси Масе, произхожда от старинен род от Анжу. През 1189 г. той тръгва с Третия кръстоносен поход. Пристигайки в Светите земи, той е впечатлен от дисциплината и смелостта на Рицарите от Ордена на Храма и решава да стане Тамплиер. Избран е за Велик Магистър през пролетта на 1201 г., няколко месеца след смъртта на Жилбер Орал. По време на управлението му продължават разногласията между Тамплиерите и Хоспиталиерите за подялбата на земи, за които и двата ордена твърдят, че са тяхна собственост. Папата подкрепя Хоспиталиерите, което предизвиква нарастващо недоволство в Ордена на Храма от отношението към него на римокатолическата църква. По време на магистърството на Филип дьо Плеси военните акции не са много поради факта, че цел на Четвъртия кръстоносен поход става превземането на Константинопол. Освен това Филип дьо Плеси полага всички усилия да запази примирието с мюсюлманите в Светите земи. През 1211 г. избухва конфликт между Тамплиерите и царя на Армения Лъв I относно собствеността върху крепостта Гастейн, който е разрешен от папата в полза на Ордена, благодарение на разумната политика на Филип дьо Плеси. Под негово управление Орденът на Храма достига своя апогей на развитие в Европа. Филип дьо Плеси умира на 12 (9?) Ноември 1209 г.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите