Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Гийом дьо Шартр

Guillaume de Chartres
11??-1218 г.
 

Велик Магистър от 1210 г. до 1218 г. 

Орден на Тамплиерите - Гийом дьо Шартр

Гийом дьо Шартр произхожда от родовете на Вер и дьо Шартр от областта Шампания. Постъпва в Ордена през 1189 г. (по други данни през 1193 г. в Палестина) Командор на Шато Блан. Избран за Велик Магистър в началото на 1210 г. малко след смъртта на Филип дьо Плеси. През 1210 г. присъства на коронацията на Жан дьо Бриен, новият крал на Йерусалим (1210-1225). С поддръжката на Жан дьо Бриен, новият Велик Магистър продължава борбата с арменския крал Левон, като през 1211 г. Тамплиерите успяват да си възвърнат отнетите крепости и земи. В началото на своето управление Гийом дьо Шартр издига мощната крепост Шато Пелерен (Атлит). По време на неговото магистърство Орденът достига най-големия си просперитет в Испания. Тамплиерите участват в битките с маврите при Лас Навас де Толоса и Алказар. В знак на благодарност испанските крале обсипват Ордена с дарения, увеличаващи богатствата и мощта му. През 1217 г. армията на Петия кръстоносен поход пристига в Светите земи. Предводителите на похода решават да атакуват Египет откъм морето. Гийом дьо Шартр е принуден да участва, макар че не одобрява този план. Кръстоносците атакуват град Дамиета, разположен на десния бряг на р. Нил. Обсадата се проточва 18 месеца. В лагера на християните се развихря епидемия от чума (или тиф?), която покосява много рицари и някои от предводителите на похода. Гийом дьо Шартр е един от тях. Той умира на 26 Август 1218 г.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите