Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Пиер дьо Монтегю

Pierre de Montaigu
11?? – 1232 г.
 

Велик Магистър от 1218 г до 1232 г.

Орден на Тамплиерите - Пиер дьо Монтегю

Пиер дьо Монтегю произхожда от Арагон. От 1206 г. до 1207 г. (по други данни от 1207 г. до 1212 г.) е Командор на Арагон и Прованс, след това става Велик Командор на Запада. През Юли 1212 г. участва в битката при Лас Навас де Толоса. В края на 1218 г., веднага след смъртта на Гийом дьо Шартр е избран за Велик Магистър. Обсадата на Дамиета се проточва.Тамплиерите, ръководени от Пиер дьо Монтегю, рамо до рамо с рицарите от Ордена на Хоспиталиерите и Тевтонците, показват чудеса от смелост. Най-накрая, на 5 Ноември 1219 г., Дамиета е превзета от кръстоносците, но остава тяхно владение само две години. През 1221 г, когато мюсюлманите отново превземат града, е сключено осемгодишно примирие, което позволява на Пиер дьо Монтегю да изпрати голяма част от Рицарите на Ордена на Храма в Испания, за да участват в Реконкистата на испанските крале. През 1227 г. Пиер дьо Монтегю влиза в остро противоречие с германския крал Фридрих II, обвинявайки го в присвояване и ограбване на Командории на Ордена в Европа, както и в недалновидна политика в Светите земи, където императорът се стреми единствено към заграбване на богатствата на Палестина. От своя страна, Фридрих II обвинява Пиер дьо Монтегю, че е вдъхновил въстанието, с което жителите на Йерусалим го посрещат. И по този начин го е принудил да напусне Светите земи. До края на своето управление като Велик Магиктър, Пиер дьо Монтегю се опитва да опази от нападенията на мюсюлманите малкото замъци и градове, останали във владение на кръстоносците в Светите земи. Той умира на 28 Януари 1232 г.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите