Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Гийом дьо Сонак

Guillaume de Sonnac
11?? – 1250 г.
 

Велик Магистър от 1247 г. до 1250 г.

Орден на Тамплиерите - Гийом дьо Сонак

Гийом дьо Сонак произхожда от град Сонак-Беластел от Руерг. През 1224 г. е командор на Поату, а от 1235 до 1246 г. – на Аквитания. През 1247 г. е избран за Велик Магистър на Ордена на Храма. През 1249 г. съпровожда крал св. Луи IХ в Седмия кръстоносен поход и участва в обсадата на Дамиета. На 8 Февруари 1250 г. Гийом дьо Сонак и неговите Братя Тамплиери подсигуряват ариегарда на християнската армия в битката при Мансура. Неблагоразумието на графа на Артоа, брат на Луи IХ, е причината за смъртта на голяма част от кръстоносците. В тази битка са убити 280 Тамплиери и само пет рицари, сред тях и тежко ранения в главата Велик Магистър, успяват да се доберат до основната част на християнската армия. Останал без едно око и въпреки раните си, Гийом дьо Сонак със своите рицари успяват да удържат три дни настъпващите сарацини, за да дадат възможност на Луи IХ и армията му да се оттеглят. Гийом дьо Сонак умира на 11 Февруари 1250 г. в битката при река Бахр ал Сгхир. Но жертвата на Великия Магистър и Тамплиерите е безсмислена. Епидемия от чума връхлита отстъпващата армия на кръстоносците, а преследващите ги сарацини успяват да заловят Луи IХ.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите