Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Рено дьо Вишие

Renaud de Vichiers
1198? – 1257 г.
 

Велик Магистър от 1250 г. до 1252 г. (1257 г.)

Орден на Тамплиерите - Рено дьо Вишие

Рено дьо Вишие е роден около 1198 г. в сеньорията Вишие в Шампания. От 1240 г. е Командор на Сен Жан д,Акр, от 1241 г. (1242? Г.) до 1248 г. е Велик Командор на Франция. Пристига в светите земи заедно със св. Луи IХ. Там е избран за Маршал на Ордена на Тамплиерите, а през 1250 г. – за Велик Магистър.

Няколко дни след битката при Бахр ал Сгхир, където умира Гийом дьо Сонак, крал Луи IХ е взет в плен от мамелюците. Те искат за него откуп от двеста хиляди ливри. Според един исторически източник, Рено дьо Вишие отказва да даде част от откупа, което Генералният Капитул определя като скандално поведение и изисква от Рено дьо Вишие да се оттегли от поста си на Велик Магистър. Рено дьо Вишие се подчинява и се оттгеля в манастир до смъртта си през 1257 г. Според други източници Рено дьо Вишие съдейства за осигуряване на откупа на краля Луи IХ и става Велик Магистър едва след неговото освобождаване от плен. Но кралят на Франция, който се възприема като крал на Йерусалим, обвинява Великия Магистър, че се опитва да сключи зад гърба му споразумение със султана на Дамаск и принуждава Рено дьо Вишие да коленичи пред него, като му налага голяма парична глоба. Рицарите на Ордена са възмутени от това публично унижение и изискват Рено дьо Вишие да се оттегли от поста си. Това става през 1252 г., а пет години по-късно Рено дьо Вишие умира в манастир.

Въпреки тези противоречиви данни, по време на своето кратко магистърство Рено дьо Вишие успява да върне на Ордена на Храма всички земи и богатства, заграбени от Фридрих II.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите