Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало
Тибо Годен

Thibaud Gaudin 
1229? – 1292
г. 

Велик Магистър от 1291 г. до 1292 г.

Орден на Тамплиерите - Тибо Годен

Тибо Годен произхожда от благороднически род от Шартр. Приет е в Ордена на Храма преди 1260 г., тъй като, според исторически източници, през същата година е пленен по време на поход на Тамплиерите към Тивериадското езеро. Заради своята силна набожност си спечелва прякора „монаха Годен”. През 1279 г. е Командор на Йерусалим, четвъртата по важност фигура в йерархията на Ордена. През 1291 г. се бие рамо до рамо с Великия Магистър Гийом дьо Божьо за защитата на Акра от Ал Ашраф Кхалил. На 18 Май, когато Гийом дьо Божьо умира от раните си, в града са останали живи само няколко от петстотинте Рицари Тамплиери от гарнизона на крепостта. Тибо Годен и Пиер дьо Саври, Маршал на Ордена са последните висши функционери на Ордена на Тамплиерите, които са останали да пазят Акра. Ал Ашраф Кхалил изпраща пратеници при защитниците на замъка на Тамплиерите, за да преговарят за достойно предаване на твърдината на кръстоносците. Тибо Годен и Пиер дьо Севри приемат условията на султана и пускат в замъка отряд мамелюкски конници, които се впускат да преследват жените-християнки. Тогава Тибо Годен заповядва да изхвърлят мамелюците от крепостната стена и затваря отново портите на града. Веднага след това Тибо Годен напуска града, опитвайки се да спаси съкровището на Ордена, докато Пиер дьо Севри с останалите Рицари Тамплиери отчаяно отблъскват ордите на султан Ал Ашраф Кхалил.

Пристигайки в Сидон, Тибо Годен е избран за Велик Магистър и се приготвя да защитава тамплиерския замък, колкото се може по-дълго. Но когато армията на емир Ал Шуаи наближава крепостта, жителите на града и част от рицарите отплават към Кипър. На 14 Юли 1291 г. мюсюлманите превземат Сидон. Последните крепости на Йерусалимското кралство падат една след друга. В началото на месец Август християните контролират само два замъка, защитавани от Рицари Тамплиери. На 3 Август те изоставят Тортоза, а на 14 Август – Шато Пелерен.

Всички рицари на Ордена на Храма се събират на остров Кипър. Лимасол става новата щабквартира на Ордените на Тамплиерите и Хоспиталиерите. Там през Октомври 1291 г. е свикан Генерален Капитул на Ордена на Храма, който потвърждава избирането на Гибо Годен за Велик Магистър и избира нови висшестоящи функционери на ОрденаЖак дьо Моле е избран за Маршал след смъртта на Пиер дьо Севри в битката за Акра. Тибо Годен се опитва да организира оттеглянето на Рицарите Тамплиери към Европа, да осигури защитата на Мала Армения, оградена от всички страни от войските на селджуците, както и на остров Кипър, пренаселен от бежанци. Според данни на регистъра на Реймс за покойниците на Ордена, Тибо Годен умира на 16 Април 1292 г., оставяйки на своя наследник тежката съдба да спаси бъдещето на Ордена на Храма.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите