Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Интервюта Астрофизикът Тамплиер Владимир Божилов: "Науката не противоречи на Божественото начало"
Астрофизикът Тамплиер Владимир Божилов: "Науката не противоречи на Божественото начало"

Интервю за Радио Ватикана, 15 Юни 2010

Четири седмици на срещи и задълбочено изучаване на „Химията на вселената” или физическите процеси управляващи еволюцията на звездите, галактиките до техните основни съставни компоненти. Това е основната цел на лятната международна школа във ватиканската обсерватория в Кастел Гандолфо, която се провежда от 30 май до 27 юни. В тазгодишното 12-то издание участват 27 студенти от 24 страни, а проподаватели са четирима професори от Америка, Великобритания и Аржентина, всички бивши студенти на ватиканската обсерватория. Почти всяка година в летния курс има и българско присъствие. Тази година това е 24 годишния Владимир Божилов от София, докторант първа година в Катедра Астрономия, към Физическия факултет на Софийския университет. Автор е на научен труд под ръководството на нобеловият лауреат по физика за 2006 г. проф Джон Матър и на излязлата през месец март книга „Живот и вселена”. Неговата любов към астрономията се поражда в 10 клас, след прочита на книгата на Стивън Хокинг „Кратка история на времето”. Владимир е вярващ православен християнин, член на Ордена на Тамплиерите. С него разговаряме не само летния курс на една от най-престижните школи по астрономия в света, но също и за съществуването на живот извън нашата планета, за диалога между вярата и науката, хороскопите и важният според учените експеримент провеждащ се в швейцарския град Церн.

Чуй интервюто:*****
Ти си тук във Ватикана в една от най-престижните школи по астрофизика в света. Защо беше избран именно ти?
По две причини. Първо българите имаме една много добра успеваемост и изключително добре се представят нашите специалисти, което е голям плюс. Второ, за млад учен може да звучи малко нескромно, но имам доста свършена работа. Освен книгата, която споменах, имам и друга книга която е по-археологическа насочена, за тайните на златното съкровище във Варна, която е в съавторство. Имам издадена статия, която се публикува в „International Journal of Astrobiology” т.е. едно от престижните издания по астробиология и съм участвал в множество конференции и обучения в чужбина. Това е една част от селекцията, а другите изисквания са да имаш отличен успех, аз съм отличник на Софийския университет. Но едновременно с това се стремя да комуникирам науката популярно, което се надявам да е успешно.
 
Разкажи ни повече за курса и как един православен християнин намира атмосферата във ватиканската обсерватория?
Да аз съм православен християнин, нещо повече член на „Ордена на Темплиерите” в България. В школата има един изключително добър диалог. Нещо повече обсерваторията се ръководи от йезуити, така че аз съм православен християнин в католическа страна и в школа ръководена от йезуити. Но всъщност диалогът е прекрасен, всички хора са много отворени. В момента религията е диалог, не е догма която се налага, което е много важно. Основната тема на школата е „Химията на вселената”, но освен обучението което е на много добро ниво със световни специалисти, това което прави лятната школа толкова престижна е възможността да се комуникира с млади специалисти на моята възраст, които също са докторанти и имат интереси темата с която се занимавам. Всъщност това е един път към бъдеща работа със специалисти от чужбина и то една качествена научна работа.
 
Как ви преминава денят, по колко часа на ден имате лекции и остава ли ви свободно време?
Системата е направена така, че да има както социални събития така и обучение. Не бих казал че е леко, но в никакъв случай не е и тежко. Имаме лекции или занятия от 8.30 сутринта до към 17 часа. Понякога имаме и вечерна лекция, но обикновено след 15 часа упражненията могат да свършат и по-рано, така че след 15 часа обикновено сме свободни за общуване и обмяна на мнения. Има една много голяма задачка да се работи по групи, което е и стремежа на цялата школа да се занимават учените по групи, което е и много важно, защото индивидуализма е нещо което в науката не работи. Науката се прави от много хора, които имат интерес да работят заедно и това е основната цел на школата.
 
Какви са преподавателите в школата?
Това са американски и британски специалисти. Този който отговаря за школата тази година е проф. Брад Гибсън, който е англичанин и един от най-добрите специалисти по принцип в целия свят, научен редактор е на списание „The Astrophysical journal” има огромен брой публикации, но едновременно с това е един прекрасен, забавен и изключително добър събеседник. Всички други лектори са подбрани на принципа да са водещи специалисти, нещо повече, всички те са участвали и в една от първите школи подобни във Ватикана. Всъщност, хората които в момента ни обучават са хората, които са били обучавани преди двадесет години.
 
Наскоро публикуваната ти книга, разглеждаш въпроса дали има живот извън нашата планета. Няма да питам да ми разказваш цялата книга, но все пак нейното заключение доказали дали има извънземни или не?
Мога да отговоря по два начина. Като учен трябва да кажа, че има нужда от повече данни и повече изследвания. Всъщност се оказва, че за сега няма извънземни които да сме открили. Наистина живот другаде няма. Но живот може да има и цялата книга изследва това, че живота възниква и се развива на много много места и това е изключително вероятно, т.е. най-вероятно е да не сме сами. А това, че не си комуникираме е просто въпрос на време. Но времето е и малък проблем, защото една звезда живее 10 милиарда години, така че плюс минус милиард години може и да се случи.
 
Ти си православен християнин освен това и член на ордена на Темплиерите. Вярваш ли в Бог и според теб как може да се съчетае вярата в Бог с астрофизиката?
Да, вярвам в Бог. Споменах вече че съм се обучавал с проф. Джон Матър, който взе нобелова награда през 2006 г. именно в областта на Космологията. Моята вяра и това което съм научил и съм говорил със специалисти е, че в момента науката не противоречи на факта, че може да има божествено начало. Ние не знаем как се случва нашата вселена. Ние знаем цялата методика от голелият взрив през разширяването до сегашния момент, но нямаме представа защо големият взрив се е случил точно по този начин. Имаме теории, ние учените винаги имаме теории, но това не означава че те могат да бъдат лесно проверими. Така че място за Бог има и всъщност основата на вярата е това, че ние търсим начин да проверим как работи света, т.е. това е една много интересна вяра: ние вярваме че можем да разберем света.
 
Според теб Церн ще даде ли отговора, какво е било преди взрива?
Церн ще даде няколко важни отговора и за това е толкова важен експеримент. Първо ще даде отговор как има частици, които имат маса или защо има материя. Това е много важен въпрос и сигурно би попитала дали ако хвърлим 5 милиарда долара ей така на вятъра и не открием нищо това означава че науката се е провалила, така ли? Не, ако ние не открием нищо, това означава че ние сме сбъркали в нашата идея и трябва да имаме по добро обяснение. Т.е. всички тези милиарди евро, които бяха хвърлени за машината, дори и тя да не открие нищо, дори и големя адронен колайдер да се провали, това означава че ние просто трябва да търсим по-добре.
 
Не е ли по-простичко, вместо тези пари да се хвърлят на вятъра, да се даде обикновения отговор, че Бог стои над всичко това?
Така е, но това е много лесен отговор, защото в този смисъл можеш да кажеш „защо има телевизор? Ами защото има някаква енергия”. Но ако знаем как работи тази енергия тогава ние можем да създадем още по-полезни и по-важни за хората неща. Т.е. разбирайки света ние разбираме първо защо ни има нас, как ни има и трето дали има и други като нас и как всъщност можем да променим света. Т.е. ако приемем, че нещо се е случило и то не може да се разбере ние се отказваме от еволюцията.
 
Когато се каже астрономия, по принцип се мисли за звездите хороскопите и астрология и често понятията астрономия и астрология се бъркат. Какво може човек да научи от звездите и кои са фалшивите митове, които трябва да бъдат отхвърлени?
Едно време, когато се е създавала науката и нашата цивилизация в Шумер и Египет, астрологията и астрономията са били едно, тъй като тогава науката и религията са се стремили да обяснят света и религията е било най-доброто обяснение. От тогава до сега обаче, нещата малко са се променили. Ние знаем, че земята е кръгла, знаем че слънцето е в центъра и не обикаля около земята, и знаем също че земята се върти във елипса. Спомена за хороскопи. Хороскопите не са верни, защото има много голяма разлика между идеята с която се правят хороскопите и истинското въртене на слънцето и земята. Тази разлика е че в нашите хороскопи всички съзвездия са равни, т.е всички съзвездия са по един месец. Това не може да е така, освен ако земята не се върти в кръг. Но ние знаем, има Кеплерово движение. Да, то е открито хиляди години след Шумер, когато започва да се правят астрологически хороскопи, но ние знаем че земята се движи в елипса около слънцето. И поради това, щом тя се движи в елипса няма как тя да минава всички съзвездия за равно време. Това означава, че цялата структура на хороскопите е грешна от самото начало. Това е единият мит, защото просто не се движат така звездите. Другото е че има тринадесето съзвездие, самата земя се върти, има прецесия т.е. има наклон около своята орбита, но това са малки промени. Просто астрологията е малко назад с нещата. Но това не означава, че не е интересно да си прочетеш хороскопа, но просто не е вярно.Хубаво е човек да вярва в хубавите неща и аз бих посъветвал: знаете че хороскопите не са верни, но ако пише нещо хубава, защо тогава то да не се случи. Така и така имаме нужда от хубави неща.
 
Какви са твоите мечти за близкото и далечно бъдеще?
Смятам, че е важно в България да има млади хора, които да се интересуват от това как работи нашия свят. Смятам, че науката е един много интересен начин, първо да работиш нещо което ти хоби и второ да имаш хоби което да работи. Това е една от най-големите ми мечти. Другата ми честа е все повече и повече нашият свят да бъде по-мирен, да има по-малко войни, което смятам че става с диалог между хората, културите, религиите между различните държави.
 
Ти каза, че искаш да се занимаваш с наука, което е доста нестандартно желание за едни млад човек специално в България, когато всички са насочени към бизнеса и печалба, а доколкото знаем науката не носи тези облаги. Според теб има ли бъдеще науката и какви са нейните предимства?
Науката носи един друг вид печалба, която не е печалба в пари които могат да постъпят в нечия банкова сметка. Науката води до промяна в технологиите, а технологиите водят до обогатяване на цялото човечество. Освен това, разбирането на начина по който се е образувала вселената няма да направи никой по-богат физически, но ще направи всички нас, цялото човечество по-богати духовно. Т.е. науката може да се използва технологически за правене на бизнес и това трябва да се случи в България. Науката трябва да има пазарни механизми, които да търсят иновации, защото това не само носи пари на учения, но носи пари и на държавата и човешкия капитал. Заедно с това обаче, фундаменталната наука е също толкова важна, тъй като тя носи не само духовно спокойствие, тя задоволява човешкото любопитство и ни позволява да разберем все повече и повече неща, които никога преди това не сме могли да знаем. В този смисъл науката има бъдеще и то е в наши ръце.
 
Какво ще отнесеш от този курс в България и как ще го предадеш на твоите колеги от Софийския университет?
Ще отнеса двадесет и осем добри приятели, с които вече си комуникираме и сме много близки. Смятам, че тази система може да работи и в България и смятам че трябва да има подобни конференции и у нас и бих работил за това. Бих разказал и бих окуражил всички млади хора, независимо дали са или не специалисти в една или друга наука, да потърсят идеи и хора с които могат да се развиват, тъй като в момента в България има нужда от млади специалисти и от хора които биха направили нещата да се случват и работят у нас. Имаме нужда от хора, които имат разбирания, мобилност, възможност за комуникация с други подобни специалисти. И това всъщност е най-ценното от цялата школа.
 
Какво пожелаваш на нашите млади слушатели и какъв съвет като учен астрофизик можеш да им дадеш?
Бих казал на всички, че трябва да следват мечтите си, защото човек е голям толкова колкото са големи мечтите му.

 

Светла Чалъкова 

Виж оригиналната версия в сайта на Радио Ватикана

Връзка към книгата "Живот и Вселена" на Владимир Божилов и д-р Камен Нам, отпечатана и излязла с помощта и подкрепата на Великият Магистериален Приорат на България на O.S.M.T.H.

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите