Днес Православната Църква чества:

Възкресение Христово. Преп. Теодор Сикеот
 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Доклади Свети Бернар от Клерво
Свети Бернар от Клерво
Новини - Доклади

Свети Бернар от КлервоСв. Бернар е роден през 1090 г. във Фонтен лес Дижон, провинция Бургундия, в семейството на аристократи. Младежът израства в атмосфера на топлота, загриженост и любов заедно с петимата си братя и една сестра. Родителите му са образец за морал, вяра и достойнство. Майката на Бернар умира през 1107 и това е толкова тежък удар за момчето, че то прекъсва обучението си по литература в училището в Шатийо сюр Сен и поема пътя на духовно усамотение.

 

През 1113 г. се оттегля от света в манастира в Сито (Citeaux; на лат. Cistercium) по съвет на абата на обителта св. Стивън Хардинг. Бернар попада сред монашеско Братство, събрано през 1098 от Робер от Молесмо в желанието му да възстанови аскетичните порядки в Ордена на Бенедиктинците. През 1115 г. заедно с 25 Братя монаси св. Бернар напуска манастира в Сито и основава обител в Клерво (Clairvaux), провинция Шампан. Именно Братството на този манастир е в основата на Ордена на Цисцерцианците, т.е. на излезлите от манастира в Сито (на лат. Cistercium). Благодарение на личните усилия на Св. Бернар към 1153 г. монасите от манастира в Клерво полагат началото на 60 цисцерциански манастира с повече от 700 монаси.

Огромният авторитет на св. Бернар е резултат от аскетическите му подвизи. Той води кореспонденция с мнозина владетели и други изявени личности на епохата, проповядва активно и пише дидактически съчинения. Всичко това помага и за разрастването на ордена. Св. Бернар е участник и в църковните, и в политическите дела; изобличава недъзите на монасите и духовенството като цяло, бори се с ересите и неугодните богослови. Известна е например разпрата му с Пиер Абелар и епископ Жилбер от Поретан.

Думата на светеца е решаваща за схизмата, наложена през 1130 г. от Папа Инокентий II. Св. Бернар е френски монах и богослов мистик, един от учителите на Църквата. През 1830 светецът е обявен за „доктор на Църквата”. На фона на невзрачните и слаби папи от този период (някои от които са негови ученици) Св. Бернар придобива огромен авторитет и влияние в църковните и светски среди. Чрез писма налага волята си на Папата и на френския крал Луи VII. До смъртта си е абат на манастира в Клерво, обител, която има особено влияние върху църковно-политическия живот в Западна Европа. Светецът е смятан за вдъхновител, инициатор е и главен организатор на Втория кръстоносен поход (1147-1149).

Безспорна е ролята му в инициирането и подготовката на Втория кръстоносен поход, тъй като в многобройните проповеди светецът благославя създаването на Духовно-Рицарските Ордени на Запад. Участва активно в основаването на Ордена на Тамплиерите и е автор на първия им устав заедно сБлагородния Рицар Юг дьо Пайен. Свети Бернар е смятал смирението за основна добродетел, а за главна цел на човешкия живот - сливането с Бога. Умира на 20 август 1153 г. в съградения от него манастир в Клерво, провинция Шампан. Канонизиран е за светец на 18 януари 1174 г. Католическата църква почита паметта му на 20 август.

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите