Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Доклади
Доклади
ПЕТ ГОДИНИ ОТ ИНСТАЛИРАНЕТО НА OSMTH В БЪЛГАРИЯ.
Новини - Доклади

Скъпи Братя и Сестри,

и Вие Новиси,

Датата 01 Октомври е паметна за нашия Велик Магистериален Приорат.

На този ден през 2005 година, беше инсталиран Ордена на Тамплиерите в България. Беше проведена Клетва, Инвеститура и Ръкополагане на Първия Приор на Ордена на Рицарите Тамплиери в страната ни, Рицаря Велик Кръст, Негово Превъзходителство Асен Асенов.

Събитието ще бъде отбелязано утре (02.10.2010г.) на Тържествен Капитул, където ще бъде прочетен и подробен доклад по темата.

 
Свети Йоан Кръстител
Новини - Доклади

Орден на Тамплиерите - Св. Йоан КръстителВ българския празничен календар има един необикновен празник – денят на св. Йоан Кръстител и на Еньо бильобер – 24 юни, денят на Божите и природните тайнства. 24 юни се празнува навсякъде, където живеят българи, но също и където се тачи празникът на св. Йоан Кръстител, билките, изгряващото слънце, лековитата вода. Това е празник на здравето и народната традиция. Денят, в който е роден св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Поради достойнствата, с които свéти на границата между Стария и Новия завет, църквата го облажава като необикновен Божи избраник.
Това е и празникът, който се корени далеко хилядолетия назад в езическата философия и обредност на народите, живели по сегашните и предишните български земи. От векове в България се чества и като Еньовден и с него е свързана представата на народа ни за поврата в природата – „слънцето се завърта къмто зимата“. Именно поради феномена на лятното слънцестоене Еньовден се нарича още Средилéто, както са го нарекли още келтските друиди лечители – Midsummer day, а и днес англичаните го честват на Стоунхендж. С него са свързани обичаи за здраве, обич, плодородие и задомяване, както и обреди и ритуали със символичен и магически характер. На този ден, за здраве и опазване от зли духове, италианци и французи изпълняват обреда „прескачане на огън“. В японската народна традиция магията на красотата е материализирана в празника на японската цъфнала планинска вишна.

продължава>
 
Свети Йоан Кръстител
Новини - Доклади

Орден на Тамплиерите - Св. Йоан КръстителКакво значение има 24-ти Юни за Тамплиерите? Искам да ви представя един друг поглед за тази значима  за нас  дата.
24-юни е  ден  на  лятното слънцестоене-времето, когато наклоните на оста на Земята са ориентирани към Слънцето. В лятното слънцестоене е времето за този свят, когато има най-много  светлина  , защото това е  най-дългия  ден през годината.
Св. Йоан е бил еврейски проповедник и аскет, който е приобщил много последователи по бреговете на река Йордан. Неговото послание е търсенето на покаяние от злите сили  и кръщението с оглед на предстоящото идване на царството Небесно. Всички сме запознати с житието на Светеца. Достатъчно е да се каже, че  много от учениците  на  Йоан Кръстител  са  последователите  на  Исус.

Значението на празника, съвпадащ  с  времето на слънцестоене се счита за много  значителен, като припомним думите на Йоан Кръстител по отношение на Исус: "Той трябва да расте, а  аз трябва да  се смалявам" (Йоан 03:30). С рождението на Христос се празнува  зимното слънцестоене- "Светлината” започва да се увеличава с всеки изминал ден.

Църквата  обикновено празнува и почита  деня  на  настъпването на смъртта  на светците,  а не на тяхното раждане. Йоан Кръстител  е изключение от това правило. Нито историци, нито евангелията ни казват  къде е погребан Йоан. Мястото на  погребението на Йоан Кръстител  в Сирия е осквернено от  Юлиан Отстъпник около 362, костите са отчасти изгорени, като  части от спасени реликви са били  пренесени  в Ерусалим, а след това в Александрия, където на 27 май, 395, те са положени в базиликата на храма  в Серапис, от където  се смята, че последователи  са  пренесли частите  на  мощите на Светеца по различни краища на света.

продължава>
 
Тържествен доклад в памет на Апостола на Свободата Васил Левски, гр. Ловеч

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща > Край >>

Страница 4 от 6

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите