Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Литература
Литература
Тамплиерите

Пиърс Пол Рийд

ТамплиеритеНавярно най-известният в историята орден на войни-монаси, обвити в  много легенди и предания. В историята на тамплиерите съществуват  забележителни паралели между минало и настояще. Например императорът  Фредерик II от Хохенщауфен е бил владетел, следите на чиято  вътрешноприсъща безнравственост водят или назад към Нерон, или напред към Хитлер. Средновековният модел на Свещената римска империя носи забележителна прилика с въжделенията на основателите на Европейския  съюз. Асасините в Сирия са едновременно потомци на еврейските сикарии  и предци на атентаторите-самоубийци от Хизбула.
Има и други съществени въпроси, на които можем да отговорим само ако се вгледаме назад във времето от ранното Средновековие към бушуващия хаос на Тъмните векове. В настоящето, когато някои искат от днешния  папа да се извини за кръстоносните походи, ще бъде уместно да разгледаме мотивите на неговите предшественици за започването на тези  свещени войни.
Кои всъщност са били тамплиерите? Отговор на този въпрос дава разтърсващата книга на Пиърс Пол Рийд.

 
Пиратите и изчезналия флот на Тамплиерите: тайните морски войни между Рицарите Тамплиери и Ватикана

Дейвид Хатчър Чайлдрес

Пиратите и изчезналият флот на ТамплиеритеКогато през 1307 година Орденът на тамплиерите е разпуснат по  нареждане на папата, големият флот на тамплиерите изчезва от базата си  в Ла Рошел. Какво се е случило с корабите и легендарните съкровища на  ордена?
Авторът на поредицата “Изгубените градове” Дейвид Хатчър Чайлдрес  твърди, че част от тамплиерските кораби за пръв път развяват  пиратското знаме с черепа и кръстосаните кости и мародерстват из  Средиземно море, а по-късно техни наследници в Карибите дебнат  корабите на Ватикана, завръщащи се от богатите пристанища на Новия  свят. Друга част от флота се прикрива в дълбоките фиорди на Шотландия,  очаквайки заповедите на фамилията Сен Клер от Рослин - основатели на  франкмасонството. Тамплиерите стигат по море до Канада през 1398  година, почти 100 години преди Колумб да открие Новия свят. Впрочем,  кой всъщност е Колумб? Наистина ли е евреин, роден в Испания, но  откъде се е сдобил с тамплиерски карти на Новия свят, преди да тръгне  на съдбовното си плаване.

 
Тайните на Ордена на Тамплиерите

Луи Шарпантие

Тайните на Ордена на ТамплиеритеВ най-затънтения край на Франция, между реките Сена и Об, в мрачната  Гора на Изтока, в началото на 12 век се ражда тайнственият, богат и  всемогъщ Орден на Храма. Девет от неговите рицари тамплиери заминават  за Светите места, за да открият Кивота и Скрижалите на Моисей, а  Франция и Европа скоро се покриват с мрежата на тамплиерските командории - параклиси и страноприемници, крепости и банки...
Какво донасят рицарите от Иерусалим? Как за два века из цяла  християнска Европа към небесата се изстрелват каменните стрели на  стотици катедрали? Дали тамплиерските кораби са стигнали до бреговете  на Америка преди Колумб? Какво древно езотерично познание владеят  посветените от Ордена на Храма? Кладите на Светата инквизиция ще  сложат край на Ордена два века след раждането му. Но завинаги ли? Въпросите, загадките остават...

 
История на Ордена на Тамплиерите

Марион Мелвил

История на Ордена на ТамплиеритеКнигата на Марион Мелвил е една от малкото, ако не и единствената по рода си, опитваща се да пресъздаде обективно историята на рицарите тамплиери. Тя се отличава с дълбочината на изследване на историческите извори и с прекрасното познаване на политическата ситуация, събитията, условията на живот и обичаите на епохата. Не са многобройни темите в средновековната история, които да привличат читателската аудитория, както историята на Ордена на тамплиерите. Сякаш забравена от историците, тя провокира непрекъснато интереса на изкушените търсачи на неизвестните страни от историята на човечеството. Може би именно затова в популярната литература се появи прословутата тема за тайните на Ордена на тамплиерите. Но е невъзможно те да бъдат разгадани без научен анализ на историята на ордена от момента на създаването му като братство на Бедните рицари, призвани да защитават поклонниците по пътищата към Светата земя, до превръщането му към края на 13 в. в мощна организация, концентрирала огромни материални и военни ресурси.

 


Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите