Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Изявления
Изявления
Годишнина от трагичната смърт на Великия Магистър Жак дьо Моле

 Преди 700 години (18 март лето Господне 1314 ) огъня записа със златни букви името на Великият Магистър на Ордена на Храма Жак дьо Моле в Историята на човешкия Дух. На тази паметна дата той и Благородният Рицар Жофроа дьо Шарне са изгорени на кладата.

Дамите и Рицарите на Ордена  на Храма от Дома в София отдадоха своята почит пред подвига на Великият Магистър на Ордена на Храма Жак дьо Моле на 22 март 2014г.

Събитието започна с Църковна Литургия. Последва Братска среща и представяне на доклад на тема „700 години след Жак дьо Моле…“. Един оригинален и задълбочен преглед на историята на Ордена на Храма беше поднесен със силен емоционален заряд . Седемстотин свещи символизиращи седемстотинте години от трагичните събития горяха ярко в памет на Великия Магистър Жак дьо Моле.

Почивай в мир.

Амин!

 
Годишнината от обесването на Васил Левски

 В деня сряда на 19 Февруари лето Господне 2014 (896 A.T.), когато Българската Православна Църква чества Свв. апостоли Архип и Филимон от седемдесетте апостоли и света Апфия . Св. преподобни Евгений и Макарий изповедници . Св. преподобни Конон, игумен Палестински. Св. преподобни Доситей, ученик на авва Доротей. Св. преподобни Равула, в гр.Ловеч Рицарите и Дами Тамплиери от града и региона почетохме паметта на Апостола на Българската свобода Васил Левски.

Събитието бе уважено от Рицаря Велик Кръст Асен Асенов, Велик Магистериален Приор на България, придружен от Тамплиери от Дома в София.

Пред паметника на Апостола всички сведохме глава в знак на почит и преклонение пред великото му дело и тържествено поднесохме прекрасен венец. В храм "Успение Богородично" се помолихме и запалихме свещ за упокой на душата му, след което в музей "€žВасил Левски" изслушахме интересна и задълбочена беседа за неговия живот и дело, изнесена от господин Теодор Тончев, главен уредник на музея.

Срещата завърши с късен Братски обяд.

***

Велики Приоре,

Ваши Благородия Братя и Сестри,

Скъпи гости,

За пореден път ние, Тамплиерите на Ордена на Храма, изкачваме стръмната пътека към паметника на Апостола на Свободата, извисяващ се гордо над град Ловеч, минавайки покрай старинния храм "Успение Богородично", за да почетем най-свидния син на България -Васил Левски.

Господ Иисус Христос в светото Евангелие е казал: "Никой няма любов по-голяма от това, да даде живота си за приятелите си" (Иоан. 15:13). Левски е жив в сърцата ни, той е успявал, защото винаги е зовял за обединение.

Заветната фраза "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя, губя само мене си !" бележи, че Апостолът - спечели, макар и да плати с най-скъпото- живота си.

Делото започнато от Левски, е донесло най- ценното за поробената ни Родина - свободата!

€žНа 7 декември 1858 г. в Сопотския манастир "Св. Спас" Васил Иванов Кунчев е приел монашеско пострижение с името Игнатий и дадените пред Бога монашески обети свято е пазил до самата си смърт. Бил е верен на Господа, бил е верен и на хората. На своята майка йеродякон Игнатий дал отрязаните си коси с думите: "Мамо, вземи косата ми, та я укрий в сандъка си, защото аз се отделям от тебе, и кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе, защото може би ще остана неопят и непогребан".

Братя и Сестри, нека примерът на саможертвата на Васил Левски, в името на Христовата любов към хората, към своя изстрадал народ, не спира да ни вдъхновява, да ни дава воля и сили, смело и с Вяра да продължаваме да вървим напред по Пътя.

И нека завърша с думите на поета Орлин Орлинов:

€žТи ни трябваш и днес, Апостоле,

Да ни кажеш ни трябваш, Апостоле,

Как се люби народ, Апостоле,

Как се служи на род, Апостоле,

Как се дава живот, Апостоле."

В служба на Ордена на Храма

+ S. Р. Ц.

***

МИНУТА ЗА ПОКЛОН

ДЕН КАТО ДРУГИТЕ. НО НЕ СЪВСЕМ.
БЪЛГАРИЯ СКЪРБИ ЗА ТЕБЕ, ДЯКОНЕ!
БЕСИЛО, БЯЛА РИЗА И ПЕРЧЕМ -
КАТО СВЕТКАВИЦА ПРОНИЗВАТ МРАКА.

ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ВЪВ ЛЪВСКИЯ ТИ СКОК
ДНЕС ТЪРСИМ ЖАДНО СМИСЪЛ И ОПОРА...
А ТИ НИ ДАДЕ ПРОСТИЧЪК УРОК -
ДО СМЪРТ ДА СИ ОСТАНЕМ ЧЕСТНИ ХОРА.

МИНУТА ЗА ПОКЛОН. ДА ПОМЪЛЧИМ.
НАЙ-СВЯТАТА МИНУТА ВЪВ ЖИВОТА НИ.
ЩЕ МОЖЕМ ЛИ ДЪЛГА СИ ДА ПЛАТИМ,
АПОСТОЛЕ, ПРЕД ТВОЯТА ГОЛГОТА!

СВЕТЪТ Е ВСЕ ТАКА НЕСЪВЪРШЕН,
ЖИВОТЪТ НИ - КРЪСТОСАН ОТ ВЪПРОСИ.
ПРИТИСНАТИ ОТ ГРИЖИ, ДЕН СЛЕД ДЕН
В ДУШИТЕ СИ РАЗПЯТИЕТО НОСИМ...

ПОЕТИТЕ С ПРЕСИПНАЛ ГЛАС РЕДЯТ
КУПЛЕТИ КАТО ВЪГЛЕНИ В ЖАРАВА.
АЛА ОСТАВА ГЛУХ И НЯМ СВЕТЪТ,
ПОТЪНАЛ В СУЕТА И МРАЧНА СЛАВА.

И НЕЩО ПАК НЕ НИ ДОСТИГА ДНЕС,
НЕБЕТО СЛИЗА НАД ГЛАВИТЕ НИСКО.
КОЙ ОЩЕ ВЯРВА В ДУМИЧКАТА "ЧЕСТ",
КЪДЕ СА ИДЕАЛИТЕ ТИ ЧИСТИ?

КАК КРИВИЦИТЕ В НАС ДА ЗАЛИЧИМ
И ВРЕМЕТО БЕЗ СТРАХ ДА ПРЕОБЪРНЕМ!
МИНУТА ЗА ПОКЛОН. ДА ПОМЪЛЧИМ.
ИСТОРИЯТА НЯМА ДА ТЕ ВЪРНЕ.

ОРИСАНИ СМЕ ДА ЖИВЕЕМ ТУК -
В ЗЕМЯТА НА ВОЙВОДИ И АПОСТОЛИ.
ОТ НАС ЕДИНСТВЕНО (ОТ НИКОЙ ДРУГ!),
ЗАВИСИ ОТГОВОРЪТ НА ВЪПРОСИТЕ!

Петранка Божкова

 

 

 
Национален Събор на Великия Магистериален Приорат на България

В деня, когато Православната църква почита преп. Теодосий Велики, преп. Теодосий Антиохийски – събота 11 –ти  януари лето Господне 2014, се проведе Национален Събор на Великия Магистериален Приорат на България.

В Първата част на Събора, Рицарят Велик Офицер на Ордена на Храма Христо Смоленов изнесе лекция на тема „Черноморската люлка на първата Световна цивилизация”, като бяха представени няколко филма по темата, излъчени по National Geographic.

След това Братството бе запознато с Доклад- отчет на Великия Трезориер за лето Господне 2013. 

Във Втората част, Братята и Сестрите Тамплиери от Съвета на Великия Приор поискаха думата, за да обобщят дейностите на Великия Приорат на Ордена на Храма в България през изминалата година, както и да представят основните насоки за работата на Братството през 896 година на Тамплиерите.

Всички присъстващи Храмовици и Новиси си пожелаха здраве, успешна и благотворна година, изпълнена с добри и Богоугодни дела.

Националният Събор бе закрит, спазвайки Тамплиерските традиции и ред, след което последва Тържествена Братска вечеря с Благотворителен търг, чиято кауза бе събиране на средства за Храма.

В деня † Неделя след Богоявление, когато Православната църква почита Св. мчца Татяна, в църквата „ Св. Георги Победоносец” бе отслужен Водосвет за здраве на Братството.

 
Съболезнователно писмо до Светия Синод на БПЦ по повод кончината на Неврокопския митрополит Натанаил

 София, 16 ноември лето Господне 2013 (895 A.T.)

    
         До Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия,
          Ваше Светейшество Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит,
          Ваши Високопреосвещенства,
 
       Днес Бог прибра при себе си един от нашите духовни пастири, отдал живота си за добруването на Българската Православна Църква и духовното въздигане на нашия народ. В своята служба на Бог и Църквата, Неврокопският митрополит Натанаил бе винаги и неизменно воден от дълбока вяра и любов към човеците, от благочестие и мъдрост.
     Загубихме един пресвят човек, посветил земния си път на всеотдайна служба на Бог и положил огромни усилия за духовното израстване на своето паство, за добруването на поверената му епархия. Ще го помним с голямата му увереност, че вярата може да спаси народа ни, с неговото човеколюбие и всеотдайност.
    
    Всички ние – бедните воини на Христа, посветили се в служба за съхранение на Християнските ценности, морал и духовност, се присъединяваме към скръбта на всечестния клир и благочестивото паство на Неврокопска епархия, като отправяме молитви за мир и упокой на душата на Високопреосвещения Натанаил.
 
Поклон пред светлата му памет! 
 
 
 
Християнското Братство на бедните воини на Храма.
 
 
 
Non Nobis, Domine, Non Nobis, Sed Nomini Tuo Da Gloriam!
 
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 2 от 8

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите