Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини
Новини
Събор на Командерията на Пловдив

 В деня, в който Българската Православна Църква и световното Тамплиерство отбелязва Рождение на Св. Йоан Кръстител, събота на 24 юни лето Господне 2017 (899 A.T.) се проведе Празничен Събор на Дома в Пловдив.

Братята и Сестрите от Пловдив отдадоха своята почит към Свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен, който е и покровител на Командерията на Пловдив.
Рано сутринта Тамплиерите и Новисите посетиха празнична Света литургия в Храм "Св. Йоан Предтеча".
След това в Ритуалната зала бе представен Доклад по темата на Събора. Също така Братята и Сестрите от Дома в Пловдив дадоха отчет за всичко свършено от предходния Събор до настоящия, както и набелязаха предстоящите задачи.
На този Свят ден, висока чест на Тамплиерите от Дома на Пловдив оказа с присъствието си Н. Пр. Великият Приор на Ордена на Храма в България, придружен от много Братя и Сестри от Дома на София.
Тамплиерското събитие по традиция завърши с празничната и тържествена за случая Братска вечеря.
Братята и Сестрите си пожелаха здраве и сили, за да продължават по поетия път, и обединени от Братска обич и Вяра да запазят Храма жив.
 
Събор на Командерията на Пловдив

В деня, в който Българската Православна Църква почита Св. мчца Гликерия девица. Св. мчк Лаодикий – събота на 13 май лето Господне 2017 (899 A.T.), в благословения град Пловдив се проведе Събор на Командерията на Пловдив.

Великият Приор на Ордена на Храма в България оказа висока чест на Братството от Пловдив с присъствието си, придружен от много Братя и Сестри от Дома на София.

На Събора бяха приети Сержанти към състава на Командерията на Пловдив и Командерията  на София. След това Сержант бе повишен в степен Оръженосец.

Братството от Пловдив даде отчет за всичко свършено от предходния Събор до настоящия, както и набеляза непосредствено предстоящите задачи. Също така бе представен Доклад на тема „За буквите”.

Тамплиерското събитие по традиция завърши с Братска вечеря.

 
703 години от трагичната гибел на Великия Магистър Жак дьо Моле
В дните 17 - 19 март се състоя ежегодната Възпоменателна Церемония Жак дьо Моле и Инвеститура на нови Рицари в Париж. Великият Приор на Ордена на Храма в България посети двудневното събитие, събрало Тамплиери от цял свят.
В памет на трагичната гибел и саможертвата на 23-ия Велик Магистър Жак дьо Моле, в деня събота на 18 март, Братята и Сестрите от структурите на Великия Приорат на България проведоха Общ Събор, като домакин на събитието бе Братството от Дома на Пловдив.
След откриването на Събора, Тамплиерите с едноминутно мълчание коленопреклонно сведоха глави, за да отдадат своята почит към Великия Магистър Жак дьо Моле, чиято саможертва е запазила жив Ордена на Храма до днес.
По темата на Събора бяха представени два Доклада и слово.
Братята и Сестрите завършиха своите изказвания, като споделиха, че ние, съвременните Тамплиери, не само трябва да помним историята и да се прекланяме пред саможертвата на нашите предци, но и всеки ден да заслужим достойно това наследство.
 
 
Събор на Великия Приорат на България и Празничен Събор на Командерията на Пловдив
Събота, 28 януари 2017 A.D.  (899 A.T.), в деня, в който Българската Православна Църква почита  Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник, бе проведен Национален Събор в две части:
 
Първа Административна, в която Комендантите представиха Рапорти за дейността, развитието и състоянието на Командериите на Ордена на Храма в България за изминалата 2016 година.
Великият Приор представи и Програмата на Великия Приорат на България за лето Господне 2017-то, под мотото: „10 години Велик Магистериален Приорат на България“.
 
Втора Празнична част – годишнина от Ритуалното откриване на Командерията на Пловдив, в която бе представен сборен Доклад на тема: „Шест години дух и Тамплиерство в Командерията на Пловдив”.
 
На края Великият Приор на България обобщи, че изминалата 2016 година бе силна за Великия Приорат на България и поставените цели са постигнати.  
Братята и Сестрите си пожелаха здраве и сили за още по-успешна 2017 година, за изпълнение на поставените цели и за още по-ефективна и откровена служба на Ордена на Храма.
 
Тамплиерското събитие по традиция завърши с празничната и тържествена за случая Братска вечеря. 
 
Годишнина от трагичният удар срещу Тамплиерството

В деня 13 октомври лето 2016(898 A.T.) Братството от Дома в София се събра за помен на Братята, мъчени и загинали по време на опита за погром над Ордена, започнал на 13 октомври 1307 г. Посетихме Правослвен храм, където беше отслужена панахида в чест и за упокой на душите им.

Нека почиват в мир!
 

Тази значима за световното Тамплиерство дата почете и Братството от Дома в Пловдив, като сутринта присъства на молебен за здраве на Великия Приор и Братята и Сестрите от Ордена на Храма в България, отслужен в Православен храм в града.

След това се събра на Възпоменателна Братска среща, където бяха припомнени историческите факти от трагичните събития и погрома над Ордена на Храма, започнали в далечното лето Господне 1307 в деня петък на 13 октомври, както и неговото оцеляване през вековете до наши дни. Братята и Сестрите изразиха своето преклонение пред смелостта и Вярата, достойни за подражание, на всички загинали Тамплиери в служба на Ордена на Храма.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 32

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н. С. В. Дом Фернандо Пинто Перейра де Соуса Фонтес Велик Магистър и Принц Регент на O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите