Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини
Новини
Рицарските Ордени и Рицарството
Събота, 28 Февруари 2009 10:37

РИЦАРСТВО И ОРДЕНИ

В днешно време, когато някой прочете или чуе за „Рицари” или „Рицарство” той си представя мислено много различни картини. Тези названия обикновено внушават някаква „романтична мистика”. През  годините исторически и романтични писатели са създали великолепни истории за такива митични фигури като Крал Артур  и Кръглата маса. Много от днешните представи за „едновремешните Рицари” се въртят около такива фантазии като Рицаря Парсивал и неговото търсене на Светия Граал.
Армиите съществуват в цивилизациите откакто хората воюват един с друг. Рицарството, обаче, не е съществувало като институция до началото на феодализма в Европа. Мъже, опитни в боя, основно наемници в армиите на крале или благородници, които са се отличили в битка, получавали признание за своята служба. Най-често това били благороднически титли и поземлени владения. С времето тези, които постигали подобно ниво при крале или други благородници, станали известни като някои, които били „Под разпорежданията (Order) на Краля”, откъдето впоследствие е дошло и названието „Орден” (Рицарски). Тези Рицари били изключително лоялни, способни и благонадеждни във времена, когато лоялността се ценяла високо. Тъй като думата на мъжа била негово задължение, Рицари полагали „клетва за вярност” към техния крал или господар. Никой крал или благородник не можел да иска повече от своите служители и васали.

продължава>
 
Сестрите на Ордена на Храма
Събота, 28 Февруари 2009 10:34

Азо, архиепископ Кентърбърийски, в края на ХІІ в. отправил молба към Тамплиерите, за да измоли позволение за Джоан – престаряла жена на рицаря Ричард Чалфилд, да прекара остатъка от дните си в перцептория Садлскомб – Съсекс – не като лице, получаващо пенсия, а като член на Ордена. Било е добавено, че тъй като тя е възрастна жена, никакви грешни подозрения не могат да възникнат от факта че е жена, още повече, че е дала обет за безбрачие. Този и няколко други подобни примери поставят въпроса за мястото на жените в Ордена на Храма. Уставът забранявал на Тамплиерите всякакви контакти с жени, но жени са допускани в Командориите със своите мъже в качеството си на пансионери. Освен това жени правели на Ордена щедри подаръци в пари и имоти. Ярък пример за това са Тереза Португалска и Матилда Английска.

продължава>
 
Пергаментът от Хирон
Събота, 28 Февруари 2009 10:31

ОПРОЩЕНИЕТО НА ПАПА КЛЕМЕНТ V НА РЪКОВОДНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ТАМПЛИЕРСКИЯ ОРДЕН Хирон, диоцес на Tours, 17-ти август 1308

Оригиналният документ се състои от голям лист пергамент (700x580mm), първоначално притежаващ печатите на тримата папски легати, които формирали Апостолическата Комисия ad inquirendum, назначена от Клемент V: Беренже Фредол, Главен свещеник на титулярната църква Пресвети Нерей и Ахилей и племенник на папата, Етиен де Сюизи, Главен свещеник на Св. Сирий в Терминис, Ландолфо Баркачи, Главен дякон на Св. Анджело. Той е в прилично състояние, въпреки че има големи виолетови петна, причинени от бактерии. Към оригиналния документ е било прикрепено автентично копие, което все още се пази в Тайния Архив на Ватикана под номер Archivum Arcis Armarium D 218. ASV, Archivum Arcis, Arm. D 217 Документът съдържа опрощението, което Папа Клемент V е дал на Великия Магистър на Храма, Брат Жак дьо Моле, и на другите ръководители на Ордена, след като те са се покаяли; след официалното отричане, което е задължително за всички, заподозрени дори само в еретически престъпления, ръководните членове на Тамплиерския Орден били върнати в Католическата Общност и им било повторно разрешено да получават причастие.

продължава>
 
Икуменизмът
Събота, 28 Февруари 2009 10:29

По-долу са изразени три мнения за икуменизма и едно официално становище на Светия Синод на Българската Православна Църква. Тази болна за православните християни тема е постоянно дискутирана през годините. Това представяне има за цел да даде на читателите на нашия сайт най-обща представа за икуменизма и отношението на Българската Православна Църква (БПЦ) към него. В същия момент, нашите читатели трябва да узнаят, че Орденът на Храма обединява в редиците си християни от всички форми на изповядване на християнството и не прави разлика между католици, православни и т.н. християни. Това отношение към християните Орденът на Храма е доказал още по времето на кръстоносните походи и е запазил до наши дни. От друга страна, Орденът на Храма не налага по никакъв начин на Рицарите и Дамите си определена форма на изповядване на християнствито, независимо, че е наричан „католически” в широкото пространство. Нека да не забравяме, че Орденът на Храма не е взел участие в нито един кръстоносен поход на Католическата Църква срещу християни и е останал верен на принципа си да не вдига ръка срещу християни. Просто за Ордена на Храма разделение на християните на православни, католици, лютерани и т.н. не съществува и понятието „икуменизъм” е външно за него. Но това „външно” касае дълбоко християнството и неговото единение. От тук идва и необходимостта от едно по-дълбоко разглеждане на темата и вникване в проблематиката й.

 

продължава>
 
Изявление на Великия Марешал и на Великия Секретар на Великия Магистериален Приорат на България на OSMTH
Понеделник, 13 Октомври 2008 13:03

До
Негово Превъзходителство
Рицарят Велик Кръст Асен АСЕНОВ

Великият Магистериален Приор
на Великия Магистериален Приорат на България
на Върховния Военен Орден на Храма на Йерусалим

Велики Приоре,
Уважаеми Братя и Сестри,

 На 13-ти октомври всяка година, вече малко повече от 7 века, ние, принадлежащите на Ордена на Рицарите Тамплиери, отбелязваме годишнина от една трагична за нас дата. На 13.10.1307г. вероломството и застрашените интереси на френския крал Филип Хубави, подкрепен от поставения от него на папския престол Папа Климент V, поставили началото на процеса по разтуряне на Ордена на Рицарите Тамплиери.  За щастие, имало е държави и крале, които не са последвали неговия пример.
Ваше Превъзходителство, позволяваме си да изразим мнението, че ние, наследниците на духа и традициите на древните Рицари Тамплиери, от дистанцията на делящото ни от този мрачен ден време, трябва да го считаме за край на един етап от развитието на нашия Орден и закономерна стъпка в генезиса на съвременната ни благородническа организация, която вече не вдига оръжие срещу никого. Нека ние считаме този ден за вододел между периода, в който рицарите от Ордена са проливали кръвта си за Християнството и периода, в който ние защитаваме Християнството със силата на духа, ума и вярата. Катарзисът на Ордена, заплатен с трагичната смърт на нашите предци, нашите тогавашни Братя Рицари Тамплиери и няколко години по-късно с мъченическата смърт на нашия Велик Магистър Жак дьо Моле, ни е изправил на пътя на духовния аристократизъм, милосърдните дела и състраданието, които са наша пътеводна светлина днес.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следваща > Край >>

Страница 30 от 33

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите