Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини
Новини
Честване на празника Успение на Пресвета Богородица

 Честване на празника Успение на Пресвета Богородица.

 

В деня, когато Православната църква чества Успение на Пресвета Богородица – петък на 15 август лето Господне 2014, за да почетем големия Християнски празник, Братството от Дома в Пловдив посети Бачковския манастир „Успение Богородично”, където бе организирано изключително тържествено отбелязване на Празника.

Още вечерта на 14 срещу 15 август, Тамплиери от състава на Командерията на Пловдив взеха участие в литийно шествие с празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира, носени от представители на Националната гвардейска част, а след тях свещенослужителите и игуменът със св. Плащаница на Пресвета Богородица – символ на погребението на пресветата Дева. След литийното шествие, Тамплиерите присъстваха и на тържествената св. Литургия за празника Успение на св. Богородица в Храма на манастира.

Рано сутринта на 15 август към Братята се присъединиха още Рицари и Дами от Дома в Пловдив, когато в двора на манастира бе отслужен водосвет за здраве и лития за Храмовия празник.

Това литийно шествие се извършва за първи път от 200 години насам - през тази година големия Християнски празник  се чества особено тържествено, като символ на  преклонение пред нашата всеобща християнска Майка и молитвена Застъпница Св. Богородица.

След посещението на Бачковския манастир се състоя и празничен Братски обяд.

 
Църковно- народен празник в Лопушански манастир

В деня неделя на 27 юли лето Господне 2014 ( 896 A.T.), когато Православната църква почита Св. вмчк Пантелеймон и Св. Седмочисленици, Братството от Ордена на Храма в България бе поканено да посети Неделната служба в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”.

По време на св. Литургия бе ръкоположен нов епископ, както и осветена възстановената по древен образец църква „Св. Пантелеймон”, за довършването на която, Тамплиерите от структурата на Великия Приорат на България оказаха помощ.

Със средства от Дома в София бе изработена и дарена камбана за светата обител, която зазвъня от камбанарията в този празничен ден.

 

 
Поклонническо пътуване до Земенския манастир „Св. Йоан Богослов“

На 28 юни лето Господне 2014, Тамплиерите от Командерита на София, следвайки нашата същност, организираха и проведоха поклонническо пътуване до Земенския манастир „Св. Йоан Богослов“ . В това Богоугодно дело взеха участие и наши Братя и Сестри от останалите Командерии в България.

По време на престоя ни в този емблематичен български Манастир бяха представени доклади за историята и семантиката на Земенската църква. Изпълнявайки мисията си на Храмовници, ние отправяме Молитва към Бога да ни даде благодатен мир и духовни сили, за да Му служим достойно, да укрепява десницата ни, за да пазим нашата Християнска вяра, нашата Свещена Църква и нашата Християнска цивилизация, да бъдем едно в Христа Иисуса, да бъдем Братски единомислени и за благополучието на българския Божи народ. Благодарихме на Господ за изпитанията, които ни изпраща, защото чрез тях се срещаме очи в очи с Истината. Да погледнеш директно в Истината е тежко изпитание, човек трябва да е подготвен за тази среща. Истината ни прави силни, защото ни прави свободни.  

„Благодатта на господа Иисуса Христа да бъде с вас... Амин." (1 Кор. 16:23-24)

 
Събор на Командерията на Пловдив

 В деня вторник на 24 юни 896 A.T.– светъл Християнски празник, на който се чества рождество на Св.Йоан Предтеча и Кръстител Господен, Тамплиерите и Новисите от Дома в Пловдив отдадоха почитта си към Светеца, който е и патрон на Командерията.

Рано сутринта бе посетена празничната литургия в древната светиня „Св. Йоан Предтеча”. След това се състоя Братски обяд, като Тамплиери и Новиси от състава на Командерията на София се присъединиха към Братството от Дома в Пловдив, заедно да отдадат заслуженото на Светеца, който се почита от Християните по цял свят и е изключително значим за нас Тамплиерите.

            Пророче и Предтечо на Христовото пришествие,

            Ние, които с обич те почитаме, недоумяваме как достойно да те възхвалим,

            защото неплодството на родилката разреши и отческото безгласие,

            а със славното и честно твое рождение се проповядва на света

            въплъщението на Сина Божи.

                                                                    Амин!

 
Събор на Командерията на Пловдив

В съботния ден пред Петдесятница, 7 юни лето Господне 2014 (896А.Т), когато Българската Православна църква почита Св. свмъченик Теодот, еп.Анкирски и Светите мъченици Кириакия, Валерия и Мария, както и паметта на всички починали православни християни (Задушница), се проведе Събор на Командерията на Пловдив.

Събитието бе уважено от Рицар Велик Кръст Асен Асенов – Велик Магистериален Приор на Ордена на Храма в България, придружен от Тамплиери и Новиси от другите структури на Великия Магистериален Приорат на Ордена на Храма в България.

В първата част на Събора бе направен отчет от Офицерите на Съвета на Командерията за свършената работа в периода от последния Събор. На края  Комендантът на Дома в Пловдив обобщи постигнатото и отбеляза някои все още неизпълнени поети ангажименти. След това бяха разпределени конкретни задачи във връзка с предстоящи дейности, честването на бележити за Командерията и Ордена на Храма дати и събития.

Сред кратка пауза Съборът продължи с доклад за Филипополското Херцогство, който беше посрещнат с голям интерес и предизвика много коментари и емоционални изказвания. Представения материал бе оценен по достойнство и от Великия Приор на Ордена на Храма в България.

След обяд Съборът продължи с Ритуална част, в която към състава на Командерията на Пловдив бяха приети Новиси.

Съборът по традиция завърши с Братска вечеря.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 33

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите